Ovi jednostavni trikovi će vam otkriti da li su jaja jestiva ili ih treba baciti

03.03.2021

12:45 >> 10:29

0

Autor: Z. A.

Jaja kojima je prošao rok mogu ozbiljno da vam ugroze zdravlje

Ovi jednostavni trikovi će vam otkriti da li su jaja jestiva ili ih treba baciti
Copyright Pexels

Ponekad je rok trajanja na kutiji jaja otisnut toliko sitnim slovima, da ga ne vidimo dobro, a kad kupimo domaća jaja na pijaci, onda nikako ne možemo da znamo koliko su stara.

U tim slučajevima svežinu jaja možemo proveriti na nekoliko načina:

Test u vodi

Dublju činiju ili čašu napunite hladnom vodom i u nju stavite jaje. Ako je jaje potonulo na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo, to znači da je još skroz sveže. Ako jaje pak malo potone, ali je još pri vrhu posude i nije celo uronjeno u vodu, verovatno je još nedelju-dve dobro za jelo.

Ako jaje pluta na površini vode, staro je i treba ga odmah baciti.

Test sa solju

Sličan je kao i test sa samom vodom: u šolju hladne vode dodajte kašiku soli i ubacite jaje: ako potone, dobro je; ako pluta, prestaro je.

Razlog što staro jaja pluta jeste u njegovoj ljusci koja je porozna. Naime kako stare, u jaja ulazi vazduh, a što su starija, to se više vazduha uvuče ispod ljuske i između ljuske i membrane napravi vazdušni mehur.

Izgled belanceta

Ako jaje ne planirate da kuvate, već treba da ga razbijete pre pripreme, razbijte ga na ravni beli tanjir i pogledajte konzistenciju i izgled belanceta – trebalo bi da bude gusto i pomalo lepljivo, te blago neprozirano. Ako primetite da je vodenasto, previše tekuće i prozirno, jaje više nije sveže. Isto tako, žumance takvog jajeta obično bude malo spljošteno umesto okruglo.

Pixabay

Miris

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora, a često je toliko jak da se može osetiti i kroz ljusku jajeta. Ako ne osećate miris a ipak mislite da jaje možda nije sveže, razbijte ga na tanjir i pomirišite – miris sumpora znači da treba odmah da ga bacite, a pokvareno jaje može na sebi imati čak i tragove plesni.

Jaja koja nisu prošla bilo koji od ovih testova definitivno nisu dobra za jelo, a starija jaja koja su još upotrebljiva najbolje je skuvati – zbog vazdušnog mehura lakše će se ljuštiti.

Kako čuvati jaja

Jaja treba čuvati u frižideru, i to u kartonu u kojem ste ih kupili. Naime, bez obzira na lep dizajn, keramičke i plastične posude za čuvanje jaja poput onih u vratima frižidera nisu dobro rešenje jer ih neće zaštitili od bakterija i pucanja.

Ostavite ih radije u kartonu i stavite na policu, a ne u vrata frižidera jer se temperatura u vratima često menja i opada sa svakim otvaranjem, što će uzrokovati razvoj bakterija.

Pre nego što karton odložite u frižider, odvojite trenutak da svako jaje okrenete tako da mu suženi kraj bude dole, a širi kraj stoji nagore – kako je žumance sklonije kvarenju od belanceta, u ovom će položaju vazdušni mehur zadržavati na vrhu, pa će i štetne bakterije teže pronaći put do žumanceta, piše Real Simple.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike