Kako da zamrznete jaja? I koliko dugo možete da koristite žumance, belance i celo jaje sa leda

17.02.2021

15:20 >> 13:41

0

Autor: Z. A.

Žumance i belance se ne ponašaju isto na niskim temperaturama

Kako da zamrznete jaja? I koliko dugo možete da koristite žumance, belance i celo jaje sa leda
Copyright Pexels

Nema dileme oko toga koliko su jaja vredna i korisna namirnica u ishrani, ali veoma je važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kog ih treba potrošiti.

Najvažnije je znati da jaja koja ste razbili radi pripreme hrane, a niste ih potrošili, van ljuske ne biste smeli čuvati duže od dva do četiri dana, te da se žumanca i belanca ne ponašaju isto.

Ovo je savet kako da jaja koja ste kupili a nećete ih brzo potrošiti što duže ostanu dobra, ali i kako ih sačuvati ukoliko vam ostane višak belanaca ili žumanaca tokom pripreme hrane.

možda će vas i ovo zanimati

Kako da zamrznete žumanca

Dobra su sveža od dva do četiri dana nakon razbijanja

Prvo, nikada ne bi trebalo da koristiti žumanca ili belanca koja su stajala duže od dva do četiri dana nakon što ste ih izvadili iz ljuske. Da biste održali optimalnu svežinu, uvek ih čuvajte u hermetičkim kutijama, tako da žumanca pokrijete hladnom vodom, koja će sprečiti isušivanje. Naravno, pre kuvanja ili pečenja obavezno ocedite tu vodu.

Žumanca se mogu zamrznuti na četiri meseca

Odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanca i čuvati ih i do četiri meseca. Prirodno, tekstura žumanaca postaje intenzivnija postupkom smrzavanja, pa ih je nakon odmrzavanja teže kuvati, upozorava. Takvu promenu teksture možete izbeći tako da umutite žumanca i dodate osminu kašičice soli ili kašičicu i po šećera na svaka četiri žumanceta.

Ali važno je naglasiti da onda morate voditi računa i za šta ih koristite jer ako slana žumanca ubacite u smesu za tortu, ona jednostavno neće biti ista. Važno je i da na kutiju sa žumancima napišete kada ste ih zamrznuli kako biste znali do kad ih morate potrošiti.

Odmrznite ih u kutiji pod hladnom vodom

Pre kuvanja žumanca odmrznite jednostavnim puštanjem kutije pod hladnu vodu. Jedna kašika otopljenog žumanceta zamena je za jedno sveže žumance.

Temperatura može utiati na sadržaj hranjivih sastojaka koje jaja imaju (vitamini B i C, kolin, omega-3 masne kiseline i antioksidanti).

Pixabay

Kako da zamrznete belanca

Belanca se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže – do 12 meseci. Za jednostavnu upotrebu pokušajte staviti desetak belanaca u veće posude za kockice leda, pa će vam biti lako dostupni. Izbacite onoliko kockica koliko vam treba i odmrznite na sobnoj temperaturi, pa koristite uobičajeno.

Cela jaja ne zamrzavajte u ljusci

Postoji više dobrih načina za zamrzavanje celih jaja, ali to nipošto ne znači da mogu ostati u ljusci jer ljuska jaja puca na vrlo niskim temperaturama. Dakle, kad razbijete jaje, možete ga zamrznuti celo tako da dodate malo vode na vrh ili da odvojite žumanca i belanca i zamrznuti ih zasebno, donosi portal Real Simple.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike