Od Džulije Čajld i Entonija Bordejna do Gordona Remzija: Najbolji kuvari imaju devet trikova za pripremu jaja

23.02.2021

13:45 >> 13:16

0

Autor: Z. A.

Jaje na oko se samo naoko jednostavno priprema

Od Džulije Čajld i Entonija Bordejna do Gordona Remzija: Najbolji kuvari imaju devet trikova za pripremu jaja
Copyright Pixabay

Profesionalni kuvari će vam često reći da su jednostavni, takozvani skromni sastojci najteži za pripremu jer nemate iza čega da se sakrijete. Tako je i kada pripremate jaja – samo ih stavljate u tiganj, ali postoji mnogo grešaka koje možete da napravite.

Ovo su saveti i trikovi profesionalnih kuvara za pripremu jaja.

1. Kuvari drže jaja na sobnoj temperaturi

Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savet koji važi za meso, kuvari primenjuju i na jaja. Pre pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom letnjih meseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se setite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta pre pripreme.

2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju

Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mlečnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je – za svaka tri jaja koja upotrebite, 100 mililitara pavlake, mleka, jogurta, milerama… Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa „Bon appetit“ Don Peri.

možda će vas i ovo zanimati

3. Sklanjaju ih s vatre

Gordon Remzi kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.

4. Peku ih kraće nego što mislite da treba

Džejmi Oliver podvlači da će se jaja kuvati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvek nešto sirovija nego što bi želeo. U toplom tiganju jaja će nastaviti da se kuvaju i biće savršena dok postavite sto i sednete da jedete.

5. Imaju trik za poširana jaja

Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za „tempiranje“. Džulija Čajld uvek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i belance neće biti „zamagljeno“.

Profimedia

6. Služe jaja na toplom tanjiru

Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena na oko? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvek zagreju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.

7. Greju špatulu

Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagreje. Jaja će se lepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumance razlije, a toplom špatulom lakše ćete premeštati ili okretati jaja, kaže Hose Andres.

8. Koriste maslac

Postoji i naučno objašnjenje. Ulje će lepo prenositi toplotu, ali dok se maslac greje, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija.

Pexels/ Megha Mangal

9. Ne koriste teflonski tiganj i ne okreću jaja

Za pripremu savršenih hrskavih jaja na oko pokojni kuvar i gastro-novinar Entoni Bordejn koristio je sledeće trikove: pržio ih je na maslinovom ulju, nije koristio teflonski tiganj, dobro bi zagrejao ulje i nije koristio spatulu za okretanje jaja. Njegov recept bio je sledeći: kada se ulje dobro zagreje na neteflonskom tiganju, on bi razbio jaja, pržio ih tri minuta, odlepio ih sa dna ukoliko se zalepe, a onda podigao tiganj i još minut naginjući ga prelivao uljem belanaca – ne i žumanca – dok ne izgube sve providne delove. Njegova preporuka bila je da ih jedete vruća.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike