Na sceni se pojavila gola, a onda i oslobodila žene iz kaveza: Modni performans Kjare Feranji na Sanremu (FOTO)

08.02.2023

16:49

0

Autor: Z. A.

Sve je svima rekla

Na sceni se pojavila gola, a onda i oslobodila žene iz kaveza: Modni performans Kjare Feranji na Sanremu (FOTO)
Copyright Profimedia

Kjara Feranji počela je karijeru kao modna blogerka 2009, a danas je jedno od najprepozantljivijih lica u svetu mode u Italiji i širom sveta. A koliko je uticajna, najbolje govori činjenica da se obrela u ulozi voditeljke na prestižnom festivalu Sanremo.


Zanimljiva Italijanka iskoristila je priliku na festivalskoj bini kako bi poslala poruku publici, i to onako kako najbolje ume - kroz modu.
Profimedia
Kjara Feranji

U toku večeri promenila je četiri izdanja, sva potpisuje Dior, ali su kreacije urađene u saradnji sa Kjarom lično i sa stilistkinjom Fabijom Matijom Damato.

Najpre se pojavila u raskošnoj crnoj haljini od svile.

Jednostavnu toaletu upotpunila je elegantnim, dugim rukavicama, ali akcenat je bio na svojevrsnom belom plakatu koji je ogrnula, a na kome je pisalo "Pensati libera" - Razmišljaj/izrazi sebe slobodno.

Profimedia
Kjara Feranji

Kjara je tu poruku označila kao manifest za koji se nada da će inspirisati žene da se osećaju slobodno, te ih motivisati da izađu iz uloge koje im je nametnulo društvo.

Najšokantnije Kjarino izdanje bilo je ono kada se na sceni pojavila praktično gola, odnosno u haljini koja stvara iluziju nagosti i na binu izašla u poluprozirnoj haljini na kojoj je iscrtana silueta ženskog tela.


- Hteli smo da skrenemo pažnju na prava žena i na to da se još uvek raspravlja o pokazivanju ženskog tela, te da se to dovodi u pitanje. To je bio cilj ove kreacije - ističe kreativni tim, koji je kreacijom hteo da pokaže kako su oslobođeni stida koji se uvek nametao svima, počev od Eve, prve žene u istoriji sveta.

Iluzija golotinje ima za cilj da podseti na rodnu ravnopravnost i na to da žene imaju sva prava da raspolažu sobom i svojim telom kako žele, a da se pritom ne osećaju krivima. Ona je podsetnik da svako ko odluči da pokaže deo sebe i da se oseća seksi, time ne daje dozvolu i opravdanje da bude žrtva nasilja.

- Ovo je telo žene, telo Kjare Feranji, žene koja želi da da glas svim ženama sveta koje su podvrgnute zlostavljanju i zabranama, da da glas svima kojima je neko nekada rekao da njihovo telo izaziva sramotu, da je predmet želje i da podstiče na greh. Ovo je svačije telo. Ko je bez greha neka prvi baci kamen - opisao je tim koji stoji iza ovog modnog performansa.
Kjara protiv govora mržnje, piše ženablic.rs.

Profimedia
Kjara Feranji

Treća haljina u kojoj se Kjara pojavila simbolizovala je borbu protiv govora mržnje i verbalnog nasilja. Reč je o jednostavnoj, beloj haljini na jedno rame po kojoj su crnim perlicama ispisane uvrede koje influenserka svakodnevno dobija na Instagrama.

- Pokazivanjem ovih seksističkih fraza u Sanremu želimo da ohrabrimo sve da se ne obaziru na takve stvari i da podsetimo žene da ne dozvole sebi da ih ponize oni koji ih mrze, jer se računaju samo mišljena onih koji nas vole - kaže stručni tim.

Poslednja kreacija koju je Kjara izabrala jeste svetlucavi kombinezon u boji kože preko kog je nosila providni žipon koji je zapravo simbolizovao kavez.

- Ova haljina predstavlja nadu da će devojčice kršiti konvencije koje nameće patrijarhat. Nadu koju polažemo u današnje devojčice koje će sutra biti žene. Ovo je nada da ćemo nove generacije osloboditi rodnih stereotipa zbog kojih se žene često osećaju kao da su u kavezu - zaključio je tim.

Profimedia
 

Kjara je na kraju skinula žipon, ostavši samo u pripijenom, efektnom kombinezonu.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike