Četiri svakodnevne navike zbog kojih vam je lice puno bubuljica

06.05.2022

13:52

0

Nečista koža je nešto što izluđuje svaku ženu, a nismo ni svesni da upravo stvari koje radimo svaki dan utiču na pojavu bubuljica

Četiri svakodnevne navike zbog kojih vam je lice puno bubuljica
Lice - Copyright Profimedia

Verovatno se često pitate šta to pogrešno radite kada vam je lice kao kod pubertetlije. 

Vodite računa o higijeni lica, redovno odlazite kod kozmetičara, koristite kvalitetnu šminku, ali bubuljice su i dalje tu.

Uporne akne neće se samo pojaviti i nestati, već će se naizmenično smenjivati u dominaciji na određenom delu lica. Neće biti uvek na istoj tački, ali mogu biti skoncentrisane na jednom delu. Nekada su to bubuljice na bradi, a nekada na obrazima.

Nažalost, uzrok se često krije u tipičnim svakodnevnim navikama. Stoga ubuduće imajte na umu ove četiri stvari.

1. Mobilni telefon je zamka

Stalno ste na telefonu i razgovarate sa saradnicima, prijateljima ili svojim voljenima? U tom slučaju ne treba da vas čudi ako koža krene u štrajk. Bezbroj klica i bakterija nakupljaju se na slušalicama i ekranima tokom vremena, što može dovesti do kontaminacije u stalnom kontaktu sa kožom. Stoga, sada više nego ikada, redovno dezinfikujte svoju opremu! 

Unsplash
 

2. Pogrešna bjuti rutina 

Oni koji imaju masnu kožu, a time i akne, često veruju u jednu veliku zabludu. Naime, oni pokušavaju da vrate kožu u ravnotežu proizvodima koji isušuju, ali to ima upravo suprotan efekat. Koža čak i na dehidraciju reaguje pojačanim stvaranjem masnoće i tako podstiče razvoj bubuljica. Posebno akne zahtevaju veliku negu kako bi "lečenje" napredovalo i kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka. Stoga je najbolje koristiti blage proizvode.

3. Higijena prilikom nanošenja šminke

Sećate li se kada ste poslednji put očistili sunđere za šminkanje, četke i blendere? Ako je prošlo više od nedelju ili dve, miteseri i crvenilo ne bi trebalo da vas iznenade. Isto se odnosi i na peškire i jastučnice: sve što dolazi u dodir s kožom vašeg lica, vremenom skuplja bakterije i spore gljivica. 

Unsplash
 

Sunđere i četke možete očistiti nežnim šamponom ili gelom za pranje lica. Jednostavno treba da zapeni, zatim operite i ostavite da se osuši.

4. Da li ste svesni koliko puta dodirnete lice rukama?

Pokušajte da sebe pomno posmatrate na zum-sastancima, biće šokiran koliko često drži ruke na licu. Odsutno se češkamo po čelu, podupiremo glavu ispred računara ili masiramo i trljamo oči, čelo i slepoočnice: svakim dodirom prenosimo ostatke, bakterije i prljavštinu s prstiju na osetljivu kožu lica i rizikujemo kontaminaciju i infekcije. Stoga prekinite sa tom navikom ovog trenutka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike