Posebna je to ljubav: Zašto mačke obožavaju vlasnikove cipele

26.01.2023

16:02

0

Autor: K. O.

Za to postoji nekoliko dobrih razloga

Posebna je to ljubav: Zašto mačke obožavaju vlasnikove cipele
Copyright Profimedia

Svi koji imaju mačke znaju da su one posebna, radoznala bića. A da li je i vaša mačka opsednuta cipelama koje ste upravo izuli i ostavili u hodniku?

Ne samo da ih njuškaju, lupkaju, ulaze u njih, već ih uzimaju i nose u krevet, a često se dešava i da ih dobro sakriju.

I dok psići cipele kradu samo da biste ih vi jurili i igrali se sa njima, mace za svoju ljubav prema obući imaju nekoliko dobrih razloga.

Poznat miris

Od svih njenih čula, mace se najviše oslanjaju na čulo mirisa. Ono je četrnaest puta jače od čovekovog, a mačka ima dvostruko više mirisnih receptora u nosnom tkivu nego ljudi. Po prirodi su radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti arome koje su im poznate i čine ih sigurnim i opuštenim.

Teritorija koju voli

Mačke stvaraju i luče mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kad trlja lice o vas ili neki predmet, maca ostavlja svoj trag kao da želi da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno.”

Zato će se uvek vraćati predmetima na kojima su ostavile miris. Dodiri sa vašom obućom i spavanje na njima je način na koji mačka pokazuje da voli nešto vaše i to smatra svojim vlasništvom.

Pexels
 

Komforna zona

Predmeti koji imaju vaš miris, odeća, obuća, ćebad, mogu utešiti mačku u nekim situacijama. Spavanje na vašoj obući mogla bi biti metoda njenog samoumirenja dok ste odsutni. Na taj način ona će se osećati kao da se stalno pored nje.

Zato se nemojte ljutiti ako mačka premesti vaše cipele - ona to čini samo da bi bila “s vama” dok se ne pojavite u domu nakon radnog dana.

Ukoliko je pila mleko na flašicu dok je bila mala, može da se dogodi da sisa vaše cipele Ako je vaša mačka odgajana na flašici, možda će sisati vaše cipele ili čarape. To je zato što mačke koje se prerano odviknu od majke razviju oralnu fiksaciju i grickaju ili sisaju stvari koje imaju miris vlasnika. Ovo ponašanje je još jedan metod samosmirivanja.

Kako da sačuvate obuću

Nije lako kada ova ljubav pođe naopako, pa cipele nestanu kada vi treba da ih obujete ili vaša ljubimica napravi nepopravljivu štetu na obući.

Za početak, možete to sprečiti tako što ćete obuću odmah po izuvanju odložiti u kutiju ili ormar koji vaša maca ne može lako da otvori.

Pexels
 

Preusmeravanje pažnje

Ako ne može da dođe do cipela, naći će alternativu. Zato joj ne dozvolite da sama bira predmete sa kojima će se igrati, pa joj pronađite pronađite staru majicu, džemper ili čarape i ostavite da se time zabavlja.

Ukoliko uhvatite mačku da s vremena na vreme pokušava da vam ukrade cipelu, nemojte vikati na nju. To će je uplašiti, a teško da će viku i vašu ljutnju povezati sa “krađom” cipela.

Sledeći put kada uhvatite mačku kako drema na vašim patikama ili papučama, vi joj ponudite ćebence ili jastuk. I uživajte u činjenici da vam je mačka baš tada, dok je dremala na vašoj obući, rekla da vas - voli.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike