Kako da izludite sopstvenu mačku? Lako, samo napravite ovih sedam grešaka

25.01.2023

16:38

0

Autor: K. O.

Možda ne zna da kaže, ali ume da pokaže

Kako da izludite sopstvenu mačku? Lako, samo napravite ovih sedam grešaka
Ljuta mačka - Copyright Unsplash

Vaša ljubimica svakodnevno iznalazi nove načine da vas nervira. Ne brinite, umete i vi njoj da idete na živce, i te kako.

Postoje razni načini da je izludite, poput neurednog kupatila i životnog prostora, preko ustajale hrane, glasne muzike, usamljenosti...

A ovo je sedam najčešćih grešaka koje vlasnici prave i tako nerviraju svoju macu:

1. Ostavljate ih same

Nije istina da one vole da budu same. Mace zapravo ne uživaju u usamljenosti. Možda se dobro snalaze za razliku od pasa, ali i njima su potrebni pažnja, druženje i ljubav.

Ukoliko mnogo vremena provodi sama, mačka će biti anksiozna, nervozna, pa čak i depresivna. Prezaposleni vlasnici treba svakodnevno da odvoje dovoljno vremena koje će provesti u maženju i igranju sa svojom mačkom. Barem 15 minuta dnevno pokazaće maci da je volite. Ukoliko niste u stanju da odvojite vreme za druženje sa ljubimicom, razmislite o nabavci još jedne mačke.

Pexels
 

2. Ne čistite posip

Nervira vas kad je toalet prljav, pa tako ni mace ne vole da njihov posip bude zapušten. Budući da u svemu zavise od vas, pa i u pospremanju životnog prostora i menjanju posipa, činite to redovno. Mačiji posip menjajte svakodnevno ili barem svakog drugog dana.

3. Dajete im ustajalu hranu

Da li je i vama važno da je hrana sveža i da lepo miriše? Ni maca ne voli da joj je hrana užegla. Takođe, imajte na umu da užegla i hrana koja loše miriše može biti opasna po zdravlje. Bakterije poput salmonele i stafilokoke mogu da bujaju u obrocima koji predugo stoje, pogotovo u toplim mesecima. Obavezno, proverite datume na konzervama.

Profimedia
 

4. Nudite im “bljutave” lekove

Znamo da morate, ali je razumite. Većina mačaka ne želi da proguta lek koji im s mukom ubacite u usta, pa ga samo ispljunu. Znamo da mora da uzima terapiju, pa je možda najbolje da osmislite lukavstvo sa hranom koju voli kako bi dobila propisan lek.

5. Grubo ih mazite

Sigurno znate koja mesta na telu svog ljubimca ne bi trebalo da dodirujete. U suprotnom, mačka će siktati, grebati ili će vas čak ujesti. Posmatrajte mačku i pratite njeno ponašanje i telesne signale da biste uočili neku nelagodnost ili nešto što joj ne prija.

6. Imaju konkurenciju

Vrlo su ljubomorne jedna na drugu i mogu se tući oko hrane, igračaka, prostora, pa i da bi privukle vašu pažnju. Ukoliko imate više mačaka, pronađite mehanizme koji neće stvarati konkurenciju. Samo tako ćete imati mir u kući.

Pexels
 

7. Izlažete ih buci

Rasprave, svađe, pucnjava, grmljavina, pa čak i zvuk fena ili usisivača će izbezumljivati mačku koja ne podnosi glasne zvuke. U slučaju da im je često izložena, posledice mogu biti ozbiljne. Problematično ponašanje, uključujući agresivnost, depresiju ili nervozu, kao i gubitak dlake, izostanak apetita i preterano lizanje krzna su rezultati stresa izazvanog bukom.

Kad god možete sklonite je od izvora buke. Ako su susedi preglasni, napolju besni nevreme ili se u vašoj blizini odvija proslava uz korišćenje raznih pirotehničkih sredstava, izolujte mačku na mirno i tiho mesto. Uključite TV i pojačajte zvuk koji voli, čime ćete je poštedeti tonova kojih se plaši.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike