Da li psi znaju da ste im slučajno stali na šapu i koji je najbolji način da kažete da vam je žao?

14.07.2022

13:33

0

Autor: D. R.

Šta li vaš pas pomisli kada ga zgazite?

Da li psi znaju da ste im slučajno stali na šapu i koji je najbolji način da kažete da vam je žao?
Pas 4 - Copyright Pixabay

Zamišljeno šetate po kući kada se, iznenada, dogodi - vaš pas ječi jer ste mu upravo slučajno stali na šapu.

Tako je lako osećati se krivim zbog toga jer očigledno nikada ne biste želeli da povredite svog psa, ali da li on zna da to nije bilo namerno?

Džejmi Fišer, licencirani veterinarski tehničar u DodoVet-u je govorio za "The Dodo" na ovu temu. Šta psi misle kada im stanete na šape? Svaki pas će reagovati malo drugačije.

- Mogu biti zaprepašćeni/uplašeni, povređeni ili čak mogu privremeno da zamere. S druge strane, neki psi će ovu situaciju istog trenutka zaboraviti - kaže Fišer.

Psi su zaista dobri u prepoznavanju naših emocija. Dakle, ako stanete na šapu svog ljubimca i nakon toga se osećate jezivo krivim, on to najverovatnije može da oseti.

- Postojale su studije koje su pokazale da psi u određenoj meri razumeju ljudske namere. Vaš govor tela i izrazi lica mogu reći vašem psu da je ovo bila nesreća- rekao je Fišer.

Šta da radite ako vam se dogodi ovako nemila situacija? Da zakucate obaveštenje na kući da niste hteli da zgazite šapu svom voljenom četvoronošcu, možda ćete biti u iskušenju da ga obasipate zagrljajima i poljupcima. Ali to možda nije najbolji pristup.

Pexels
 

- Naši psi su navikli da dobijaju nežnost i pohvale kada urade nešto kako treba, pa ako dobiju istu naklonost nakon što su povređeni ili uplašeni, možda će se zbuniti. Umesto toga, pokušajte da brzo otklonite nesreću - savetuje Džejmi Fišer.

Nakon što mu stanete na šapu, pokušajte da odvučete pažnju svog psa i preusmerite njegovu pažnju zabavnom igračkom da biste izbacili bolnu nesreću sa glave. Takođe bi trebalo da pregledate šapu da vidite koliko je teško povređen. Prema Fišeru, postavite sebi ova pitanja dok to radite:

Da li je vašem psu bolno kada ga dodirnete? Da li vaš pas ne može da stane na šapu? Da li vaš pas šepa?

- Ako je odgovor potvrdan na bilo koje od ovih pitanja, možda će biti neophodna poseta veterinaru - rekao je Fišer.

- Obratite se svom veterinaru da utvrdi da li vašeg psa treba pregledati i koliko je situacija hitna. Nažalost, slučajno ste zgazili šapu vašeg psa, ali to ne mora biti smak sveta. Vi i vaš pas se volite, pa čak i ako je u početku malo uznemiren, neće tako ostati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike