Poljubac otkriva kakva će vam biti veza: Evo šta se događa kada se usne spoje

29.05.2022

13:50

0

Ocenjivanje i procenjivanje se odvija nesvesno

Poljubac otkriva kakva će vam biti veza: Evo šta se događa kada se usne spoje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Verovali ili ne, ali na osnovu poljupca može dosta toga da se sazna. Iako mu je osnovna funkcija razmenjivanje nežnosti i strasti, svakako ima i drugu ulogu.

Zapravo, rezultati naučnih istraživanja pokazuju da nismo ni svesni da, dok se ljubimo, istovremeno razmenjujemo i informacije. Zatim, naše moždane ćelije izvode zaključke na osnovu kojih odlučujemo o daljem odnosu sa partnerom.

Detaljno ispitivanje tajne koju kriju poljupci obavili su istraživači sa Univerziteta "Oksford". Rezultat do kojeg su došli pokazao je da žene, nakon ljubljenja, bolje prepoznaju koji partner je za njih pravi. Probirljive su i pridaju mu veći značaj, što je i logično obzirom na to da nam ovaj vid nežnosti otkriva šta neko voli, kakvog je zdravlja, ali i koliko je pouzdana osoba.

Pixabay
 

Pored toga, žene žele partnera na duže staze, pogotovo ako u planu imaju i rađanje deteta. Prilikom ljubljenja, razmenjujemo uljanu supstancu koja se naziva sebum, a proizvode je žlezde. Do ove razmene dolazi prilikom dodirivanja kože oko i unutar usta. Sebum u sebi sadrži feromone koji daju jako bitne informacije o drugoj osobi, tačnije, otkriva šta par ima zajedničko.

Ova supstanca takođe "krije" i informaciju o tome da li je partner dovoljno zdrav i sposoban za stvaranje porodice. Proces ocenjivanja se, naravno, odvija nesvesno, ali izuzetno utiče na našu odluku. Čak 60 procenata ispitanika se izjasnilo da je, nakon lošeg prvog poljupca, izgubilo interesovanje za potencijalnu vezu. Ljubljenje može da probudi privlačnost, ali ukoliko nije onako dobro kako smo očekivali, i odbojnost.

Pixabay
 

Poljubac podstiče lučenje oksitocina koji je poznat kao hormon ljubavi i na taj način ojačava odnos dvoje ljudi koji se vole. Pored ovog hormona, luči se i seratonin, koji podiže raspoloženje, zbližava par i stvara poverenje. Sa druge strane, rad kortizola, hormona stresa je minimalan. Verovatno ćete razmišljati o svemu ovome sledeći put kada budete razmenjivali poljupce sa partnerom.

Poljubac je temelj zdrave i jake veze, kao i intimnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike