Naučnici otkrili zašto zatvaramo oči kada se ljubimo

07.05.2022

18:18

0

Naime, mozgu je teško da obradi dve radnje istovremeno a da jedna ne ispašta

Naučnici otkrili zašto zatvaramo oči kada se ljubimo
poljubac profimedia-s0339986686 - Copyright 24sedam/Profimedia

Da li ste primetili da, dok se ljubite, oči uglavnom držite zatvorene? Kako vi, tako i vaš partner. Ne brinite, nikakva čudna pojava nije u pitanju, štaviše, većina ljudi to radi.

Možda ste već i pročitali neka objašnjenja u vezi sa ovim, ali psiholozi sa Univerziteta "London" sada su otkrili pravi razlog zbog kojeg to radimo.

Unsplash
 

Naime, našem mozgu je teško da obradi dve radnje istovremeno, a da jedna od njih ne ispašta. Recimo, prilikom gledanja, mozak se fokusira na vizuelno, a ne na buđenje naših čula, kao što je slučaj kada zatvorimo oči.

- Taktilna svest zavisi od nivoa perceptivnih opterećenja paralelnim vizuelnim zadatkom -  rekle su liderke projekta Poli Dalton i Sandra Marfi.

One su, do ovog zaključka došle, tako što su posmatrale i analizirale ljude koji se nisu ljubili. Od učesnika je, umesto toga, zatraženo da urade vizuelni test dok im je meren odgovor na diranje rukama nekog predmeta. Na ovaj način su akademici otkrili da bi se, ukoliko bi, dok gledamo, nastavili sa ljubljenjem, mozak mučio.

Unsplash
 

- Ako se fokusiramo na vizuelni zadatak, tada smanjujemo stimulaciju naših čula. Za dizajnere je bitno da budu svesni ovog efekta jer slušna i taktilna upozorenja se često koriste u situacijama visokih vizuelnih zahteva kao što je vožnja automobilom ili upravljanje avionom -  rekla je Marfi.

Ovo otkriće bi moglo da objasni i zašto ljudi, dok plešu, često zatvore oči.

Pexels
 

- Ovi rezultati objašnjavaju zašto zatvaramo oči kada želimo da fokusiramo pažnju na druga čula. Gašenje vizuelnog inputa ostavlja više prostora mozgu da se fokusira na druge aspekte našeg iskustva -  dodala je Dalton.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike