Kako da sačuvate jesen u boci? Napravite domaći liker od dunja (RECEPT)

30.08.2021

12:50 >> 13:00

0

Autor: Z. A.

Zlatno, zlatnije, liker od dunja

Kako da sačuvate jesen u boci? Napravite domaći liker od dunja (RECEPT)
Copyright Profimedia

Jesen uvek dolazi s pregršt finih, mirisnih i ukusnih plodova. A dunja je definitivno jedan od mirisnih jesenjih favorita… Možete od nje da pravite tartove i pite, ali i da ostavite za zimu razne specijalitete: slatko, džem, kompot, a ima i onih koji vole da od nje u kazanu ispeku rakiju.

I da, možete od dunja da napravite ukusan liker s najfinijim notama cimeta i narandže savršen za bilo koje doba godine.

čitajte i ovo

Sastojci za tri litra likera

  • 1½ kg dunja
  • ½ narandže
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 karanfilića
  • 2 zvezdasta anisa
  • 750 ml votke

Pixabay

Kako se priprema

Operite dunje i uklonite sa njih dlačice kuhinjskom krpom. Prepolovite ih, pa isecite dunje na četvrtine. Očistite dunje i narežite na veće komade.

Iscedite pola narandže i stavite u veliki lonac zajedno s oko jednim litrom vode. Stavite unutra komadiće dunje. Kuvajte dunje u oko 30-40 minuta na niskoj temperaturi dok ne omekšaju.

Procedite pire kroz fino sito ili gazu pa sakupite sok. Trebalo bi da napravite oko jedan litar soka.

Pomešajte sok od dunje sa šećerom, štapićem cimeta, karanfilićem i anisom u porculanskoj ili staklenoj činiji ili bokalu te stavite u frižider na oko 24 sata.

Sledećeg dana izvadite cimet, karanfiliće i anis iz soka. Pomešajte sok od dunje sa alkoholom i ulijte u veliku posudu ili tri boce od jednog litra. Neka liker odstoji barem dve-tri nedelje, uz povremeno mešanje ili mućkanje.

Gotov liker procedite kroz fino sito u vruće sterilisane boce, pa ih čvrsto zatvorite.

Pexels

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike