Olakšajte sebi život uz sedam kućnih trikova koji vam štede i vreme i novac

02.07.2022

13:56

0

Autor: D. R.

S vremena na vreme proveravajte da li ima buđi u onim delovima kuće u koje ne idete često, jer buđ može samo da raste od vlage u vazduhu

Olakšajte sebi život uz sedam kućnih trikova koji vam štede i vreme i novac
profimedia-0642432642 - Copyright Profimedia

Skloni smo da mislimo da je briga o udobnosti veoma moderna stvar i da je to samo naš "izum" i naša težnja, ali u prethodnim periodima istorije ljudi su bili mnogo zahtevniji po tom pitanju.

Tako i saveti i trikovi za domaćinstvo mogu se pratiti još od davnih vremena.

Na primer, hrabri Vikinzi su prošli kroz mnogo toga da bi dobili svilenkaste jastuke i jorgane; ispostavilo se da su u njima koristili perje koje nije moglo tako lako da se pronađe.

Kućni trikovi ne moraju da budu komplikovani, zato smo pripremili ovu kompilaciju saveta koji će vam malo olakšati život.

1. Zakopčajte dukserice

Zakopčajte dukserice pre nego što ih stavite u mašinu za sušenje kako rajsferšlusi ne bi postali talasasti. Takođe, nemojte koristiti visoke temperature tokom sušenja, jer to može dovesti do skupljanja tkanine, a rajsferšlusi će postati talasasti.

2. Pravilno očistite "glavu" tuša

Ako vam se čini da je mlaz vašeg tuša slabiji nego ranije, možda imate tvrdu vodu: u ovom slučaju minerali se zaglavljuju u mlaznice tuša. Koristite četkicu za zube natopljenu belim sirćetom da očistite mlaznice. Nakon toga, obrišite ga i uključite mlaznice na maksimum da biste izbacili minerale koji začepljuju.

Unsplash
 

3. Dezinfikujte cipele ako se neprijatno osećaju

Ako vaše cipele imaju neprijatan miris, možete pokušati da prskate dezinfekciono sredstvo unutar cipele da biste eliminisali bakterije koje uzrokuju miris. Dezodorans bi takođe mogao da deluje, ali će on samo prikriti miris, a ne eliminisati uzrok.

4. Ne koristite rukavice za rernu kad su mokre

Voda prenosi toplotu brže od suve tkanine. Dakle, ako vam se ikada pokvasi rukavica za rernu, nemojte je koristiti da izvlačite bilo šta iz rerne jer to može dovesti do opekotina.

5. Koristite baterijsku lampu da pronađete male komadiće stakla ako ste nešto polomili

Ako čistite razbijeno staklo sa poda, dobra je ideja da prigušite svetla i držite baterijsku lampu paralelno sa podom; ona će učiniti vidljivim male krhotine koje ste možda propustili.

6. Istresite peškire pre nego što ih stavite u mašinu za sušenje

Istresite peškire nakon što ih operete. Ako to uradite, bolje će se osušiti i biti pahuljastiji jer su na taj način frotirske petlje "naduvane" (ovo takođe pomaže pri upijanju). Takođe, nemojte peglati frotirske peškire, jer oni lošije upijaju tečnost.

Profimedia
 

7. Redovno proveravajte da li ima buđi na mestima na koja inače ne idete

Obavezno proverite da li ima buđi u onim delovima kuće u koje ne idete često, jer buđ može samo da raste od vlage u vazduhu, i na skoro svakoj površini. Ako ste je primetili, ne pokušavajte da je očistite na način na koji biste se nosili sa prašinom: buđ će se vrlo brzo vratiti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike