Tradicionalan ili minimalistički stil: Šta način na koji ste uredili dom otkriva o vama kao osobi?

20.04.2022

18:25

0

Da li je u vašem domu sve "pod konac", strogih linija sa puno praznog prostora ili je načičkano ukrasima, detaljima i uspomenama?

Tradicionalan ili minimalistički stil: Šta način na koji ste uredili dom otkriva o vama kao osobi?
daniil-silantev-sN4u56baSB0-unsplash - Copyright Unsplash

Atmosfera koja vlada u naša četiri zida ne govori samo o našoj estetici nego i o nama samima.

Naš dom je mesto gde se osećamo najprijatnije i gde možemo biti potpuno svoji i slobodni. Zbog toga način na koji ga opremamo, uređujemo i ukrašavamo puno govori o nama kao ljudima.

Koji stil enterijera preferiramo? Da li nam se dopada prostorija puna suvenira ili nam je draže da je sve prazno? Pogled u tuđu dnevnu sobu može pružiti dosta informacija o osobi koja ju je sređivala.

Način na koji uređujemo svoj prostor je usko povezan s našom ličnošću, barem tako misli američka stručnjakinja za dizajn enterijera Alesandra Vud. Na temelju osobina ličnosti, tzv. Big Five ili "pet velikih" u psihologiji: ekstroverzija, prijatnost, savesnost, emocionalna stabilnost (neuroticizam) i intelekt/otovrenost prema iskustivma - povezala je stilove uređenja s karakternim osobinama. 

Evo što tvoj stil opremanja doma otkriva o vašoj ličnosti:

Čisto, uredno i minimalistički

U vašem domu nema mesta za puno ukrasa, razigranog dizajna i puno jarkih boja? Verovatno ni u vašoj glavi. Oni koji nemaju mesta za nepotrebne stvari na svom nameštaju obično traže mir i tišinu. Ako su tvoja četiri zida čista, više ste introvertna i analitična osoba koja se može opisati kao tiha, rezervisana. Učinkovitost ti je najvažnija. Međutim, ponekad ti nedostaje fleksibilnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jen t. (@myinjenuity)

Ugodna seoska kuća

Najbitnija stvar je da vaš dom bude topao, prijatan i privlačan? Takođe, verovatno volite često da pozivate prijatelje i gostite ih. Ekstrovertna ste ličnost, ali ne želite nužno biti u centru pažnje. Osećate se mnogo lepše kada se možete da brinute o drugima iz prikrajka. Prizemni ste, autentični i verovatno tradicionalni tip osobe. 

Eklektičan boho stil

Svako ko svoja četiri zida opremi u eklektičnom boho stilu je slobodnog duha. Ovi ljudi žive za putovanja, a sa svojih putovanja redovno donose suvenire - od malog Bude do velikih komada nameštaja. Emotivno su povezani s tim suvenirima i oni bi trebalo da pokažu ko ste i šta vam je važno. Živite prilično nekonvencionalno i verovatno ne radite kancelarijski posao od devet do pet. 

Prizemno i tradicionalno

Ukoliko u vašem domu prevladavaju klasični komadi nameštaja, izrađeni od tamnog drveta, vi ste, slično svom stilu opremanja, tradicionalna osoba. Pridajete veliku važnost starim vrednostima i i pomalo ste konzervativni. U početku ste obično skeptični prema promenama, pa se osećate vrlo prijatno u svojoj zoni udobnosti. Najbitnija stvar je da se na vas svako može u potpunosti osloniti.

Moderan retro izgled

Volite elegantni dizajnerski nameštaj iz sredine veka i uvek tražite originale iz tog razdoblja? Onda ste esteta u svim situacijama, jako ste orijentisani na detalje i veliki ste perfekcionista. Volite da planirate i organizujete stvari. Ponekad, međutim, živite malo previše u budućnosti, a premalo u sadašnjosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike