Zakopajte jaje u teglu sa cvećem i gledajte šta će se dogoditi za nekoliko dana

22.05.2022

08:49

0

Isprobajte ovaj trik – vaše zelene ljubimice biće vam zahvalne

Zakopajte jaje u teglu sa cvećem i gledajte šta će se dogoditi za nekoliko dana
pexels-masahiro-naruse-4335277 - Copyright Pexels

Svakog proleća pre sadnje biljaka i cveća važno je obezbediti da zemlja za biljke ima odgovarajuću količinu hranjivih materija, a umesto da koristite đurivo iz prodavnice, možete napraviti sami prirodno đubrivo, koje će vašoj biljci obezbediti sve što joj je potrebno.

Ako ste novi u baštovanstvu, ovo vam se može činiti čudno, ali svaki iskusniji „poljoprivrednik“ znaće kakve benefite jaja imaju za biljke.

Jaja sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezijum i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih materija zemlji i kompostu.

Sve što treba napraviti jeste staviti malo zemlje u lonac za cveće i položiti sirovo jaje na vrh. Zatim rasprostri još malo zemlje po vrhu i zakopati seme biljke po vašem izboru baš kao što biste to i inače uradili. Nakon nekog vremena jaje će početi da se raspadata i delovati kao prirodno đubrivo.

Profimedia
 

Ali ako ne želite da potrošite celo jaje, ne morate! Umesto čitavog jajeta možete koristiti i ljuske koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim bitnim materijama koje podstiču rast biljaka.
Već za dan-dva videćete benefite i vaša biljka će izgledati lepše i zdravije i više vam neće pasti napamet da kupujete skupa veštačka đubriva - kažu baštovani.

Pexels
 

Sledeći put kada budete spremali omlet ili palačinke - umesto da bacite ljuske, iskoriste ih i njima nahranite svoje cveće! A ako imate veliki vrt u koji često zalaze ptice, možete po vrtu pobacati zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći!

Naime, ptice koje posećuju naše vrtove često imaju manjak kalcijuma i jedu male komadiće ljuske jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcijuma. Već samo iz tog razloga vredi rasuti zdrobljenu ljusku jajeta po vrtu.

Pexels
 

Bonus vudeo:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike