U frižideru mora da postoji red: Ovo nikako ne bi trebalo da držite u vratima

07.04.2022

14:04

0

Svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru

U frižideru mora da postoji red: Ovo nikako ne bi trebalo da držite u vratima
profimedia-0578567789 - Copyright Profimedia

Adekvatno čuvanje hrane će nam uštedeti vreme i novac, a pre svega sprečiti ugrožavanje zdravlja.

Dobro organizovan frižider, zajedno sa održavanjem hladne i konstantne temperature, obezbediće da pravilno čuvate hranu, što će vam takođe pomoći da smanjite bacanje hrane na minimum.

Verovatno vam je najlakše da samo nasumično ubacite namirnice u frižider posle velike nabavke i da računate da ste završili posao. Stvar je u tome da su neki delovi frižidera hladniji od drugih, tako da su zgodniji za čuvanje određenih vrsta hrane.

Održavanje hrane na optimalnoj temperaturi ispod 4 stepena pomoći će vašoj hrani da ostane sigurnija duže vreme. U nastavku pročitajte još neke savete kojih je dobro držati se.

Opšte smernice

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi prave je pretrpavanje frižidera. Naime, previše hrane blokira protok vazduha, frižider teže radi i na kraju neki njegovi delovi ostaju topliji od drugih.

Ako posvetite malo pažnje pravilnom raspoređivanju hrane, moguće je održavati dobar protok vazduha i ujednačenu temperaturu. Kako biste to osigurali, ne stavljajte hranu uz zadnju ili bočne strane, kako bi vazduh mogao da struji između delova frižidera. Uvek ostavite barem malo prostora.

Takođe, kada se isprlja, očistite frižider, a jednom u tri meseca obavite potpuno čišćenje na taj način da izvadite sve fioke i police i očistite ih vrućom vodom i sredstvom za pranje.

Profimedia
 

Kako biste pomogli održavanju svežeg mirisa u frižideru, na drugu ili treću policu možete staviti otvorenu kutijicu sode bikarbone. Na kutiju napišite datum stavljanja i menjajte je svakih mesec do tri meseca.

Plastične posude za čuvanje hrane su praci spas jer su pregledne, lagane, dolaze u nekoliko veličina i na bezbedan i zdrav način čuvaju sve vrste hrane. Nema mešanja aroma po policama i fiokama frižidera, curenja, prljanja, ispadanja i rasipanja iz kesa ili papirnih pakovanja otvorene ambalaže.

Pregrade

U tipičnom frižideru postoji nekoliko odeljaka, a razumevanje načina na koji se u svakom od njih reguliše temperatura olakšaće vam pronalazak pravog mesta za skladištenje namirnica.

Glavni deo

Glavni odeljak je mesto gde se odlaže najveći deo hrane i obično ima nekoliko polica.

- Na donjim policama čuvajte sirovo meso, suhomesnate proizvode i ribu (ako ih nećete brzo koristiti spakujte ih u zamrzivač). Tu čuvajte i mleko i jaja jer je u ovom delu temperatura obično najniža.

- Greška koju mnogi prave je ta da čuvaju jaja i mleko u vratima frižidera. Pokušajte da se otarasite ove navike.

- Ostatke hrane i gotova jela možete čuvati na gornjim policama koje takođe imaju doslednu temperaturu. Ostatke obavezno spakujte u posude sa poklopcem kako se ne bi širio miris. Na gornjim policama mogu biti i mlečni proizvodi poput jogurta i sira.

- U vratima čuvajte stvari koje se ne kvare tako lako kao što su voda, sokovi i druga hrana koja ima prirodne konzervanse, poput začina i džemova. U vrata ne stavljajte namirnice koje su lako kvarljive poput mleka jer je temperatura na vratima često nestabilna.

- Fioke su mesto za pakovanje voća i povrća. Ono što je dobro izbegavati je čuvanje mesa tik uz voće i povrće jer se povećava rizik unakrsne kontaminacije.

Profimedia
 

Dodatne napomene

- odvajajte sirovu i kuvanu hranu što je više moguće, kako ne bi došlo do kontaminacije

- budite oprezni sa mesom

- redovno čistite frižider

- nakon otvaranja, tegle (npr. džemove) čuvajte u frižideru

- ne stavljajte vruću hranu u frižider

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike