Nekoliko trikova pomoću kojih ćete lako odmrznuti zamrzivač i sprečiti ponovno brzo nakupljanje leda

12.10.2021

11:20

0

Za mnoge je odmrzavanje povezano s dosadnim čekanjem da se led otopi, kvarenjem namirnica, struganjem smrznutih komada hrane sa zidova i neredom u kuhinji, ali ne mora da bude tako

Nekoliko trikova pomoću kojih ćete lako odmrznuti zamrzivač i sprečiti ponovno brzo nakupljanje leda
profimedia-0626227653 - Copyright Profimedia

Gotovo je nemoguće da zamrzivač bude potpuno bez leda. Otvaranjem vrata u njega ulazi vlaga, a ta vlaga se smrzava, nakupljajući se sa svih strana unutar vašeg zamrzivača. 

U zavisnosti od toga koliko je hrane i leda u zamrzivaču, odmrzavanje može biti dugotrajan posao. U svom najjednostavnijem obliku, sve što treba da učinite je da ispraznite zamrzivač (svu hranu prebacite u frižider) i isključite ga. 

Kako ubrzati proces odleđivanja?

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obaviti posao.

Možete postaviti grejalicu ispred zamrzivača i pustiti topli vazduh da cirkuliše oko leda, ili upotrebiti fen za kosu, pod uslovom da ste krajnje oprezni, odnosno da ne dopustite da fen za kosu dođe u dodir s vodom, čak ni sa jednom kapljicom. 

Dno zamrzivača obložite peškirima i usmerite vruć vazduh uz led koji se nakupio na njegovim rubovima. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umesto da ga topite.

Ako treba da uklonite samo tanki sloj leda, ubrus koji ste poprskali alkoholom može vam pomoći da odstranite komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

Takođe, možete koristiti i trik naših baka - zakuvajte vodu u loncu i stavite ga u zamrzivač, pa menjajte vruću vodu otprilike svakih 15 minuta, dok se led ne otopi. 

Profimedia
 

Dno obavezno obložite debelim peškirima, ne samo zato da bi upili vodu, već i kako biste zaštitili dno zamrzivača od vrućeg lonca.

Iako može biti primamljivo, odolite porivu da koristite neko oštro pomagalo, poput noža. Lupanje i struganje samo mogu oštetiti ili čak i probušiti zamrzivač. Ako baš morate da stružete, upotrebite plastičnu špatulu ili drvenu varjaču, te budite veoma nežni. 

Čišćenje

Nakon što se led otopi, zamrzivač obrišite  višenamenskim sredstvom za čišćenje ili upotrebite mešavinu alkoholnog sirćeta i vode u jednakoj razmeri (50-50). Obrišite sve rupice krpom od mikrofibera, a unutrašnjost u potpunosti osušite papirnim ubrusima.

Sprečite buduće nakupljanje

Ako imate veliki problem s nakupljanjem leda, najverovatniji krivac je oštećen dihtung, što se može lako rešiti. Ako se vrata zamrzivača ne mogu do kraja zatvoriti, vreme je da se promeni dihtung, piše "Lifehacker".

Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, ali i otvarajte zamrzivač samo kada za tim imate potrebu.

Često je sa zamrzivačima, pogotovo onim velikim, koji nemaju fioke, problem pronaći i izvući hranu koja vam je potrebna. Kako biste izbegli traganje za određenom namirnicom iz zamrzivača, napravite popis namirnica i slažite ih u kutije ili kesice.

Profimedia
 

Kutije možete slagati jedne na druge, na primer - na desnoj strani meso, na levoj strani povrće i voće, a na kutije staviti nalepnice na kojima piše šta se u njima nalazi.

Ako koristite kesice za zamrzavanja, prilikom zamrzavanja namirnica sve kesice grupišite u jednu veću kesu i na njoj markerom napišite koje namirnice se tu nalaze. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike