Koliko je stepeni u vašem frižideru? Ova temperatura i adekvatno ponašanje spasiće vas opasnih trovanja

15.09.2021

16:15 >> 16:24

0

Autor: Z. A.

Koliko dugo u vašem frižideru opstaje šunka? Ili, recimo, osetljivi kajmak?

Koliko je stepeni u vašem frižideru? Ova temperatura i adekvatno ponašanje spasiće vas opasnih trovanja
Copyright Profimedia

Kako bi namirnice u frižideru duže ostale sveže i jestive, potrebno je da temperatura u njemu bude podešena kako treba. Jer ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to bi vam moglo pomoći da izbegnete mnoge bolesti do kojih može dovesti trovanje hranom.

Ukoliko hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pritom ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurno za jedenje.

čitajte i ovo

Kada se temperatura hrane popne iznad određene temperature (4,5 °C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim savetima.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da temperatura u frižideru bude manja od 4,5 °C, a u zamrzivaču ispod -17 °C.

Pexels/ Andrea Piacquadio

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke, zbog čega se hrana može brzo pokvariti, pa ako pojedete takvu hranu, možete rizikovati trovanje ešerihijom koli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše Real Simple.

Takođe, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.

  • Ne stavljajate toplu hranu u frižider.
  • Hranu najpre pustite da se ohladi pa je spakujte u frižider.
  • Ne otvarajte vrata frižidera često bez ikakve potrebe. Svaki put kad otvorite vrata, izađe hladni, a pustite unutra topli vazduh.

Pexels

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike