Nedostaje vam glavni sastojak za kolač? Ove namirnice će spasiti stvar

19.12.2021

13:50

0

Većinu već imate kod kuće

Nedostaje vam glavni sastojak za kolač? Ove namirnice će spasiti stvar
Sastojci - Copyright Pixabay

Koliko puta vam se desilo da ste počeli nešto da mesite i da ste usred spremanja shvatili da ste ostali bez ključnog sastojka?

Da, to su prilično nezgodne situacije koje se, nažalost, dešavaju.

A, kao za inat, prodavnice su se već pozatvarale, ili baš tog sastojka nema u onim okolnim.

Šta onda uradite?

Pretpostavljamo, odustanete, ili pređete na nešto drugo.

Srećom, to ne morate uvek da uradite, jer postoji mogućnost da napravite brzu i jednostavnu zamenu za pečenje, nečim što već imate kod kuće.

Ovo je nekoliko najčešćih zamena koje možete da napravite:

Smeđi šećer
Brz način da sami napravite smeđi šećer jeste da pomešate jednu šoljicu belog šećera sa jednom kašikom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svetlosmeđi šećer, a potreban vam je tamnosmeđi, možete da dodate 1 kašiku melase u šoljicu svetlosmeđeg šećera.

Profimedia
 

Prašak za pecivo
Postoji nekoliko zamjena za prašak za pecivo. Pomiješajte 1/2 kašičice limunovog soka i 1/4 kašičice sode bikarbone. Možete pomešati i 1/4 šoljice melase i 1/4 kašičice sode bikarbone, ili 1/2 kašičice sirćeta i 1/4 kašičice sode bikarbone.

Poluslatka čokolada za pečenje
Poluslatka čokolada za pečenje se često koristi u receptima za kolačiće. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomešajte jednu kašiku kakaa u prahu, dve kašičice šećera i dve kašičice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.

Profimedia
 

Med

Med je prilično lako zameniti prilikom pečenja, jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomešajte jednu i 1/4 šoljice granuliranog šećera sa 1/4 šoljice vode, da biste dobili četiri kašike meda. Takođe, umesto meda možete da koristite jednake količine agave, smeđeg pirinčanog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

Kisela pavlaka
Kisela pavlaka se često koristi pri pečenju, a prilično ju je jednostavno zameniti. Dodajte 1/4 šoljice sirćeta ili limunovog soka u običan jogurt i promešajte. Ili, pomešajte jednu šoljicu slatke pavlake ili mleka, sa jednom kašikom limunovog soka, iako bi to moglo malo da promeni konzistenciju recepta.

Pixabay
 

Soda bikarbona
Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umesto toga možete jednostavno da koristite prašak za pecivo - samo ćete ga potrošiti puno. Moraćete da upotrebite tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako su, na primer, tri kašičice praška za pecivo jednake su jednoj kašičici sode bikarbone.

Maslac
Postoji nekoliko načina da zamenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mlečne proizvode, ili zato što ga nemate. Jednu šoljicu maslaca možete da zamenite sa 1/2 šoljice mlaćenice ili jednom šoljicom margarina.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike