Upamtite ovu caku: Kako da napravite zapršku bez brašna

15.12.2021

14:50

0

Zdrava i jednostavna zaprška

Upamtite ovu caku: Kako da napravite zapršku bez brašna
Unsplash

Iako zvuči pomalo neverovatno, danas postoji alternativa za pravljenje smese koja zgušnjava popularna jela „na kašiku“.

Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica postala je izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu za brašno prilikom pripreme zaprške, a reč je o crvenom sočivu.

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla.

Unsplash
 

Nije potrebno da stoji u vodi satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijama, a za kuvanje je potrebno samo 15 minuta.

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da biste uklonili nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos, 15-20 minuta pred kraj kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Međutim, ako zaprška posle kuvanja nema kremastu teksturu, slobodno sve izblendirajte na nekoliko sekundi.

Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto jelo. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u hrani.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Krstarica