Himalajska ili morska so: Koja vrsta soli je zdravija i zašto?

19.07.2021

12:50 >> 14:08

0

Autor: Z. A.

Kom se slanom carstvu prikloniti

Himalajska ili morska so: Koja vrsta soli je zdravija i zašto?
Copyright Profimedia

Na tržištu postoji široki spektar različitih vrsta soli, od kojih su najpopularnije morska i himalajska so.

Himalajska i morska so sve češće mogu da se nađu u domaćinstvima, što i ne čudi, jer se smatraju zdravijim od obične kuhinjske soli. Razlika između ove dve vrste prirodnih soli je velika.

Himalajska i morska so dele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između te dve vrste soli. Himalajska so pronalazi se u regiji Pundžab u Pakistanu, gde se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od hiljadu godina. Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska so ne ekstrahuje iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

možda će vas i ovo zanimati

Razlikuju se po boji

Himalajska so ružičaste je boje, koja se dobija od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije gvožđa. Morska so dolazi u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne, piše Stvar ukusa. S obzirom na to da se ekstrahuje iz mora širom sveta, boja i ukus soli zavisi će od mineralnog sastava i algi.

Profimedia

Hemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem delu čini natrijum-hlorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska so prirodne su soli, pa mogu da sadrže mineralne nečistoće, poput visokog nivoa olova i bakra, kao posledice zagađenosti okoline.

Ukus

Kada je reč o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Uopšteno, so u granulama imaće slaniji ukus, a što su granule veće, to je so više slana. Zbog udela minerala, i himalajska i morska so imaju čistiji ukus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliku oštrinu kao kuhinjska so kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska so ima prirodnu vlažnost i mekšu teksturu, pa se u hrani brže rastapa od himalajske soli. Obe su grublje teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korišćenje u rasolu i marinadama.

Pixabay

Zdravstvene dobrobiti

Kako bi himalajska so bila sigurna za konzumiranje, treba je preraditi i pročistiti, a nakon toga može da se koristi isto kao i obična kuhinjska so. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. Morska so nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka. Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu, pa eksperimentišite i s himalajskom i morskom sollju kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike