Kako da jaja budu savršeno kuvana? Ovih nekoliko trikova morate da znate

15.02.2023

13:51

0

Autor: Z.A.S.

Svi misle da je kuvanje jaja najjednostavniji posao u kuhinji

Kako da jaja budu savršeno kuvana? Ovih nekoliko trikova morate da znate
Kuvana jaja - Copyright Profimedia

Kada kuvate jaja da li više volite da budu rovita, ili da budu tvrdo kuvana? Ukoliko spadate u one koji više vole da jedu savršeno kuvana jaja, čija belanca su čvrsta, a žumanca kuvana, ali i kremasta, onda treba da znate i na šta da obratite pažnju prilikom kuvanja.

Kuvanje jaja zaista ne zvuči kao težak posao. Jaja je potrebno staviti u šerpu, preliti ih vodom i uključiti ringlu. Jednostavno, zar ne? Ipak, potrebno je da znate i neke trikove.

Profimedia
 

Na primer, kada sipate vodu, neka ona bude hladna i obavezno vodite računa o tome da voda bude 3 cm iznad jaja. Dakle, preko jaja nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer se tada stvara najveća mogućnost da jaja, usled temperaturnih promena, popucaju.

U vodu u kojoj kuvate jaja dodaje i 1/2 kašičice sode bikarbone, jer ćete zahvaljujući njoj kasnije mnogo lakše skinuti ljusku. Vodu ostavite da proključa, a zatim šerpu odmah sklonite sa šporeta i poklopite je.

U odnosu na to kakva jaja želite, toliko dugo ih još ostavite u šerpi, jer ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, bez obzira na to što ste šerpu sklonili sa šporeta.

Ukoliko jaja ostavite 4 minuta u proključaloj vodi dobićete meko kuvana jaja, a žumance će biti kao kada pripremate poširano.

Ukoliko ih ostavite 6 minuta, žumance će na ivici biti malo tvrđe, dok će u sredini i dalje biti tečno.

Unsplash
 

Ukoliko jaja ostavite da stoje u vreloj vodi 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto i biće savršenog ukusa.

Ukoliko ih ostavite 10-12 minuta, jaja će biti tvrdo kuvana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike