Da li znate šta je to cvetanje čokolade? I da li je jestiva kad procveta?

11.02.2023

13:07

0

Autor: Z. A.

Fenomen je bukvalno prokletstvo čokolaterija otkad postoje

Da li znate šta je to cvetanje čokolade? I da li je jestiva kad procveta?
Copyright Profimedia

Čokoljupci dobro poznaju osećaj uzbuđenja koji se javlja prilikom odmotavanja tek kupljene čokolade (za koju smo nedavno saznali da je pogrešno jedemo), ali i razočaranja kada otkriju bele ili sive mrlje na njenoj površini.


Ovaj fenomen je prokletstvo čokolatijera otkako su počele da proizvodode ovu veoma popularnu poslasticu sredinom 19. veka, kada je britanski poslastičar Džozef Fraj otkrio da može stvrdnuti čokoladu dodavanjem rastopljenog kakao maslaca u kakao prah dobijen takozvanom holandskom metodom.

Ova pojava naziva se cvetanje čokolade i još uvek je najčešći nedostatak koji se može dogoditi gotovim čokoladnim proizvodima.
Evo šta treba da znate pre sledećeg odlaska u prodavnicu slatkiša.

Pixabay
Tamna čokolada

Šta je to cvetanje čokolade?

Cvetanje čokolade je uzrokovano nakupljanjem masti ili šećera na površini čokolade. Masno cvetanje je uzrokovano topljenjem i ponovnom kristalizacijom kakao maslaca i rezultira kredastom površinom čokolade sa svetlijim smeđim i sivim prugama. Šećerno cvetanje je karakterisano prašnjavim izgledom i pegavim belim tačkama na površini čokolade.

Iako ih nije uvek lako razlikovati, cvetanje masti i šećera se može pojaviti istovremeno, a vidljive posledice ne moraju biti jako izražene te ponekad čokolada jednostavno izgubi svoj sjaj.

Unsplash
Čokolada s lešnicima

Koji su uzroci?

Cvetanje masnoće se obično događa tokom izrade ili skladištenja čokolade. Kada se pravilno temperira (proces zagrevanja i hlađenja koji stabilizuje i stvrdnjava kakao, kakao maslac i šećer), čokolada je sjajna i lepa, a topi se na temperaturi koja je malo niža od telesne.

Ali ako pustite da se komad čokolade zagreje, masni kristali će se rastopiti i ponovno kristalisati u nestabilan oblik. To je ono što stvara izgled masnih pruga na površini čokolade.

S druge strane, cvetanje šećera događa se kada čokolada dođe u dodir s vlagom. Šećer je higroskopan, što znači da uvlači vlagu. Ako je vazduh posebno vlažan, šećer će upiti tečnost, otopiti se i zatim formirati veće kristale koji se ponovo talože na površini čokolade.

Direktan kontakt s vodom ili brze promene sredine, kao što je premeštanje proizvoda s niskih na više temperature, mogu uzrokovati kondenzaciju, što takođe rezultira cvvtanjem šećera u čokoladi.

Pexels
Čokoladni mus

 

Čokolada nije pokvarena

Obe pojave mogu izgledati prilično neukusno, ali je čokolada i dalje potpuno bezbedna za jelo. No to ne znači da ćete je hteti jesti jer se ukus i tekstura mogu znatno promeniti. Cvetanje obično lišava čokoladu nekih od njenih najprijatnijih svojstava. Čokolada u kojoj je procvetala masnoća biće voštana ili mrvičasta u poređenju s pravilno temperiranom i pohranjenom čokoladom, a čokolada u kojoj je procvetao šećer će verovatno imati nepoželjnu zrnastu teksturu.

Unsplash
Tamna čokolada

Može li se cvetanje sprečiti?

Nije uvek moguće izbeći cvetanje čokolade, ali pravilno skladištenje svakako pomaže. Kako biste zaštitili svoje čokolade od obe vrste cvetanja, pobrinite se da su dobro umotane i držite ih na hladnom i suvom mestu.

To isključuje frižider, koji je previše vlažan. Ako živite negde gde je toliko vruće da vam je frižider jedina opcija, stručnjaci predlažu da čokoladu čvrsto prekrijete plastičnom folijom i da je pohranite u plastičnu kesicu s patentnim zatvaračem kako biste sprečili ulazak vlage.

Pixabay
Tabla čokolade

Procvetalu čokoladu iskoristite za kuvanje

Čokolada koja je procvetala možda ne izgleda privlačno, ali je i dalje savršeno dobra za korišćenje u pripremi poslastica. Tekstura se možda promenila, ali je čokolada zadržala svoj ukus i još uvijek se može otopiti i koristiti za pripremu kolača, keksa, kremova i drugih slatkiša. Rascvetalu čokoladu i dalje možete jesti takvu kakva jeste jer cvetanje nije pokazatelj kvarenja.

Pexels
Otopljena čokolada

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike