Da li i vi uvek skuvate previše testenine? Uz ovaj kuvarski trik pogodićete meru svaki put

28.01.2023

13:55

0

Autor: Z. A.

Kontrola porcija veliki je problem sa testeninom, ali srećom je jedna stručnjakinja objasnila kako da ne skuvate previše testenine

Da li i vi uvek skuvate previše testenine? Uz ovaj kuvarski trik pogodićete meru svaki put
Testenina - Copyright Unsplash

Zimi nema ničeg lepšeg od ukusne, sočne testenine za večeru ili brzi ručak. Ali često se dogodi da prilikom kuvanja u lonac slučajno ubacite previše testenine.


Bilo da pravite karbonaru, bolonjeze ili makarone sa sirom, previše skuvane testenine može upropastiti obrok jer više paste traži i više sosa, a može završiti u đubretu, što je nedopustivo.

Zato je dobro znati pravu meru.

Kuvarica otkriva još nekliko caka da kuvate pastu ko Itralijani.

Kontrola porcija veliki je problem s testeninom, ali srećom, stručnjakinja nam je priskočila u pomoć i objasnila kako izbeći kuvanje previše testenine. Roberta d'Elia, glavna kuvarica u „Pasta Evangelists“ u Londonu, podielila je svoje najbolje savete za kuvanje testenine s Mirrorom, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi.

Freepik
Kuvanje špageta

Dakle, ako biste kuvali za dve osobe, trebalo bi vam 200 g testenine i dve litre vode. A što se tiče dodavanja soli u loncu, količina koju ćete dodati zavsiće od toga radite li sa svežom ili sušenom testeninom, smatra stručnjakinja.

- So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa testenine. Kad kuvate svežu testeninu, tada možete dodati do 10 g soli na litru vode, ali kada kuvate suvu testeninu budite oprezni jer se suva testenina duže kuva. Za suvu testeninu smanjila bih količinu soli i dodala pet grama na 100 grama testenine i litar vode. Kada kuvate svežu testeninu, imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi od toga jeste li svežu tjesteninu ostavili da se malo osuši - objasnila je.

Profimedia
Ceđenje špageta

- Ako je malo suva, kuvajte je oko tri minuta, ali ako je tek napravljena i jako je sveža, trebaju joj samo dva minute. Da biste proverili je li spremno, moći ćete videti kako sveža testenina pluta. Verovatno bih pričekala još minutu nakon ovoga i tada je definitivno spremna. Suva testenina je laka, iako zavisi od marke koju koristite. Morate proveriti na ambalaži jer svaka marka ima drugačiji način kuvanja i različita vremena. Ako želite al dente ukus, jednostavno pomerite dva minute od vremena kuvanja i kuvaćete ga kao Italijani - zaključila je.

Pexels
Ceđenje špageta

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike