Kako da znate da li je namirnicama istekao rok trajanja? Ako primetite ovo na konzervi - nikako je ne kupujte!

11.01.2023

13:21

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko je poklopac konzerve naduven, znači da je namirnica unutar nje pokvarena

Kako da znate da li je namirnicama istekao rok trajanja? Ako primetite ovo na konzervi - nikako je ne kupujte!
Konzerve - Copyright Freepik

Prilikom kupovine obavezno vodite računa o kvalitetu namirnica koje kupujete. U to, naravno, spada i rok trajanja.

Kada neka namirnica na ambalaži ima označen rok trajanja i datum proizvodnje - to je najlakše za proveru. Međutim, šta ako se namirnice pokvare i pre isteka tog roka?

To se uglavnom dešava sa konzerviranom hranom, a da li je ono što se nalazi u konzervi pokvareno, u suštini, možete vrlo lako da prepoznate.

Freepik
 

Kako da znam da li je konzervirana hrana pokvarena?

Sve što je potrebno da uradite jeste da obratite pažnju na samu konzervu, odnosno njen poklopac. Ukoliko je deformisan, odnosno naduven - znači da je hrana unutra pokvarena. Kada se hrana unutar konzerve pokvari, doći će do raspadanja namirnica, a nastaće i gasovi, pa će se tako i poklopac izdeformisati.

Takve konzerve ne bi smele da budu u prometu, jer upotreba pokvarenih namirnica može da izazove razna oboljenja i trovanja.

Pexels
 

Kada je reč o ribi, da biste bili sigurni da je sveža, obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost oko škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto (prilikom pritiska prsta ne sme ostati udubljenje), oči su bistre, a ljuske sjajne.

Ribu koja ne odgovara ovom opisu obično prati i neugodan miris i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta i pokazivati iste karakteristike kao i sveža.

Pixabay
 

Ako kupujete živinsko meso, obratite pažnju na to koliko je staro. Poznato je da je mlada živina sočnija i prijatnija i da se može koristiti za pečenje, pohovanje i dinstanje, dok se starija živina uglavnom kuva. Postoji nekoliko parametra na osnovu kojih možete lako proceniti starost živinskog mesa.

Ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini. Sem toga, boja nogu mlade živine je svetla i glatka, a stare izrazitije tamna i hrapava.

Profimedia
 

Pri kupovini svinjetine, najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike