Pripremite sami pečenje u rerni: Meso će se lepiti za prste, a uz jedan trik imaće savršeno hrskavu koricu

23.04.2022

11:51

0

Meso će biti kao iz najbolje pečenjare, a vi ponosni na svoje novo kulinarsko umeće

Pripremite sami pečenje u rerni: Meso će se lepiti za prste, a uz jedan trik imaće savršeno hrskavu koricu
profimedia-0389701218 - Copyright Profimedia

Sutra proslavljamo Uskrs, najlepši hrišćanski praznik, a svi se trudimo da nam trepeza bude što raskošnija. Pored uskršnjih jaja i ukusnih predjela i kolača, nezaobilazno je i pečenje. Ne morate da idete u pečenjaru, savršeno pečenje možete i da napravite u svom domu i to u rerni.

Sočno, "lepljivo" pečenje sa hrskavom korom, od kog ide voda na usta, sprema se veoma jednostavno. Caka je samo u temperaturi za pečenje i dobro odabranom parčetu mesa.

Priprema se na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera do masnoće da dobijete lepu šaru, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo masti ili ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče.

Profimedia
 

Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati. Povremeno proveravajte meso i ako je potrebe dospite sa još malo vode.

Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike