Pravite li i vi ovih pet grešaka kada pripremate hranu u teflonskom tiganju?

30.03.2022

11:49

0

U tefonskom tiganju nije preporučljivo peći namirnice na mnogo visokoj temperaturi, a to je nešto o čemu verovatno nikada ne razmišljamo

Pravite li i vi ovih pet grešaka kada pripremate hranu u teflonskom tiganju?
cooker-king-bCiGD2y8j1Y-unsplash - Copyright Unsplash

Teflonski tiganje nisu svemogući i upravo iz takvog uverenja nehotice pravimo greške i dovodimo do njihovoh uništavanja.

Teflon se vema lako pere i, što je važnije, on nam garantuje termičku obradu hrane bez lepljenja namirnica za njegovo dno, ali to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimerenim korištenjem.

Tiganji obloženi teflonom, tankim slojem elastičnog materijala na koji se hrana ne lepi, kad su se pojavili pedesetih godina prošlog veka smatrani su kao revolucionaran proizvod. Međutim, problem nastaje kada se ošteti premaz i tada ne bi trebalo da nastavite da koristite taj tiganj jer može da šteti hrani i vašem zdravlju.

Do toga najčešće dolazi zbog nepravilnog rukovanja. Šta je to o čemu treba da povedemo računa kako bismo našem teflonskom tiganju produžili vek trajanja?

1. Nemojte da pržite odreske na teflonskom tiganju

Teflonski tiganji konstruisani su za termičku obradu na nižim temperaturama, kao što je recimo pečenje kajgane. S obzirom na to da takvi tiganji sadrže plastične polimere, nije preporučljivo staviti je na veoma visoku temperaturu, što isključuje pečenje većih odrezaka.


Odreske radije ispecite na roštilju ili u tiganju od keramike.

2. Nemojte da koristite metalna pomagala za kuvanje

Teflon je idealan jer se u njemu namirnice ne lepe za dno i ne tagorevaju, ali to nije moguće ostvariti ako smo teflon izgulili jer smo tokom pripreme hranu mešali neadekvatnim priborom. Teflon će se uništiti ako hranu pripremamo s metalnim pomagalima poput kašika i kutlača.

Umesto toga bolje je koristiti drvena ili silikonska pomagala. 

Unsplash
 

3.  Zaštitite teflonsku površinu kad ih odlažete

Teflonska površina tiganja može se uništiti i ako posuđe slažemo jedno preko drugoga, odnosno ako na teflonski tiganj stavimo metalnu posudu. Kako biste izbegli ogrebotine na posuđu, preko teflonskog tiganja stavite papirni ubrus ili salvete.

4. Nemojte da perete tiganje u mašini za sudove

Teflonski tiganj ne voli vruću vodu i abrazivna sredstva. Nemojte ga prati u mašini za sudove, već ga stavite pod mlaz mlake vode i nežno istrljajte mekim sunđerom.

5. Hranu nemojte ostavljati da stoji u teflonskom tiganju

Nakon kuvanja u ovom tiganju hranu je najbolje prebaciti na tanjir ili u neku drugu posudu. Dugo držanje hrane u tiganju povećava opasnost od oštećivanja teflonske površine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike