Sve možete da kupite na sniženju, ali nemojte ovih 10 namirnica

23.02.2022

13:40

0

Vezano za hranu uvek je aktuelna ona stara da je bolje platiti na drumu nego na ćupriji

Sve možete da kupite na sniženju, ali nemojte ovih 10 namirnica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Problem može biti u tome što se namirnici na sniženju jako blizu isteka roka trajanja. Iako se ponekad može raditi o dobrom načinu uštede, stručnjakinja za kupovinu namirnica Marija Marlou smatra da ta navika ponekad može ugroziti zdravlje. Bilo da je namera prodavaca da rasprodaju namirnice pre isteka roka trajanja ili promovisati novi proizvod po niskoj ceni, Lea Makgrat, nutricionistica, ističe kako uvek morate biti pažljivi kada je ovih 10 namirnica na rasprodaji u prodavnici.

1. Naseckano voće i povrće  

Kada je ovaj proizvod na sniženju verovatno mu se bliži istek roka trajanja, pa osim ako ga ne planirate da ih potrošite isti dan, najbolje je izbegavati kupovinu takvih namirnica.

2. Avokado

Teško je okrenuti glavu od jeftinog avokada, a oni se često na sniženju nalaze jer su već jako zreli, pa ako imate ideju da ga pripremite odmah, kupite takav avokado, ali ako ste planirali da ga jedete iduće nedelje – produžite dalje. 

3. Meso

Bez obzira na to koliko je dobra cena mesa, prilikom kupovine je najvažniji kvalitet pa je savet da uložite u kvalitetnije meso, ono iz organskog uzgoja ili koja se hrani na ispaši, dodaje Marlou. No ako nađete baš takve komade mesa na rasprodaji a rok trajanja je još valjan, onda imate sreće jer se događa da im je cena snižena kako se bliži istek roka trajanja.

Profimedia
 
4. Ribe i plodovi mora iz uzgoja

Bez obzira radi li se o sniženju ili ne, ribe iz divljeg uzgoja su sigurniji odabir, a između ostalog sadrže manje kalorija i masnoća. Na primer, divlji losos ima bolji odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina, dok onaj iz uzgoja ima više omega-6 kiselina, koje nisu idealne.

5. Već oprana salata u vrećicama

Ako ovaj proizvod nađete na raspordaji, verojatno mu se bliži istek roka trajanja. Proverite svakako koji datum stoji na pakovanju pre nego što salatu kupite.

6. Jaja

Iako jaja nisu najskuplja namirnica koja se može imati u frižideru, ako naiđete na ona koja su na sniženju, dobro razmislite. Marlou navodi kako je uvek bolja odluka kupiti nešto kvalitetniji životninjski proizvod, poput organskog mesa i jaja, a tako ćete izbeći i sami unos hormona i antibiotika koji se mogu nalaziti u mesu.

Profimedia
 
7. Mleko

Ako pijete puno mleka, sigurno želite proveriti koji je rok trajanja na pakovanju pre nego ga kupite na sniženju. Kakav je osećaj otvoriti pakovanje mleka koje više nije dobro za korišćenje, svi znamo stoga je to najbolje izbeći.

8. Jogurt

Baš kao i mleko, i jogurt se može pokvariti i vrlo lako pa ipak malo razmislite ako ga planirate kupiti na sniženju.

9. Hleb

Hleb je još jedna namirnica koja se može naći na sniženju ali bi svakako trebalo da proverite koji datum stoji na pakovanju pre nego ga kupite kako biste proverili je li još dovoljno svež za jelo. Ako primetite da se na njemu nalazi plesan, onda je jasno da ne bi trebalo da ga kupite.

A posebno dobra je u kolačima,Screenshot:Instagram/Hoff
 
10. Pečene poslastice

Peciva i kolači su uvek privlačni, a posebno kada su na sniženju, ali Marlou kaže da ih izbegavate kada možete jer se u njima nalazi jednak broj kalorija bile one na sniženju ili ne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike