Stručnjaci kažu da možete uštediti 1.000 evra godišnje na gorivu: Ništa vas ne košta da probate

21.07.2022

08:20

0

Autor: Z. A.

Ko ne proba, taj ne uštedi

Stručnjaci kažu da možete uštediti 1.000 evra godišnje na gorivu: Ništa vas ne košta da probate
Točenje goriva - Copyright Pexels

Cene goriva skaču iz dana u dan, a vozači traže načine kako da uštede. Neki su odustali od vožnje autombila, koriste javni prevoz ili bickl.

Međutim, uštede goriva su moguće ukoliko se izvrši nekoliko jednostavnih promena u načinu vožnje. Jedan stručnjak tvrdi da se, poštujući određena pravila vožnje, na gorivu može uštedeti i do 1.000 evra godišnje.

Oprezno s gasom

Prvo i osnovno pravilo štedljive, ujedno i sigurne vožnje jeste oprezno s papučicom za gas. Obrtaje motora treba držati u najoptimalnijem rasponu, a ako je moguće dobro je voziti konstantnom brzinom. Nagla ubrzanja i kočenja treba izbegavati.

Pri takvim aktivnostima opterećenje motora i potrošnja goriva su ekstremni. Upravo zato jer je u vrlo kratkom vremenu potrebno obezbediti što veću snagu, odnosno intenzivno smanjivati snagu motora, što zahteva ekstremnu potrošnju, objasnio je Sinan Alispahić iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Profimedia
 
Ne kočite u leru

Česta greška koju vozači prave jeste i vožnja ili kočenje u leru, odnosno van brzine, misleći da se tako štedi gorivo. Alispahić naglašava da je potrebno ugasiti motor kada je automobil u neutralnom položaju.

- Zato što je mnogo pametnije upravljati i koristiti stepen prenosa i otpustiti papučicu gasa i pustiti da se kotrlja, to je štednja - ističe Alispahić.

Poželjno je u vožnji isprazniti gepek jer svaka vožnja s nepotrebni teretom u automobilu povećava potrošnju za oko pet odsto.

Dobro je koristiti sistem automatskog isključivanja motora (ako ta opcija postoji u automobilu), čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedeti.

Pexels
 
Kako bi valjalo koristiti klimu

I za upotrebu klime postoje određena pravila. Na manjim brzinama promaja kroz otvorene prozore je štedljivija od klima-uređaja. Sve do 90 kilometara na sat. Tada fizika stupa na scenu.

Alispahić objašnjava da vozači koriste klimu na način koji nije po uputstvu, a to je do maksimuma. Istraživanja govore da je potrošnja goriva 10 odsto veća ako se klima tako koristi.

Pexels
 
I pririsak u gumama je bitan

Prvenstveno zbog bezbednosti, ali i potrošnje, i pritisak u gumama mora biti optimalan, inače potrošnja raste za dva odsto.

Pridržavajući se ovih uputstava, dokazano je, s prosečnih 15.000 kilometara godišnje, može se uštedeti oko 1.000 evra na gorivu. Nije sitnica, pogotovo u današnje vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike