Odmor za telo, lepota za oči i raj za dušu! Na samo sat vremena od Beograda nalazi se idealno mesto za izlet (FOTO)

20.06.2024

13:03

0

Autor: J. B.

Ovaj specijalni rezervat poznat je širom sveta još od sredine XIX veka

Odmor za telo, lepota za oči i raj za dušu! Na samo sat vremena od Beograda nalazi se idealno mesto za izlet (FOTO)
Copyright Profimedia

Na samo sat vremena od beogradske vreve nalazi se "Obedska bara" - najbogatiji prirodni rezervat biljnog i životinjskog sveta u donjem Sremu. O ovom mestu se već duže od veka ispredaju priče kao o "raju" za ptice.

Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas Specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih.

Profimedia
 

Obedska bara je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka, kolonije ptica močvarica i brojne prirodne retkosti. Bara je ostatak meandra starog korita reke Save čiji glavni tok danas teče južnije, piše na sajtu vojvodinasume.rs.

Njeno korito, na čijem su obodu sela Obrež i Kupinovo, se zbog svog oblika naziva "Potkovica". Viši, kopneni deo, ispresecan vodenim depresijama i staništima starih hrastovih šuma naziva se "Kupinske grede".

Obedska bara je poznata zbog raznovrsnih močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije od 1977. godine kao prvo u našoj zemlji, a proglašena je 1989. godine i za međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

Kako je navedeno, SRP “Obedska bara” nudi mnoštvo različitih naučno-rekreativnih sadržaja:

Info centar se nalazi  kod motela i predviđen je za prijem za posetioce u SRP ”Obedska bara”. Kapacitet centra je oko 40 posetilaca.

Profimedia
 

Postoji kružno edukativna staza dužine 7 km, zatim staza uz obalu “Obedske bare” dužine oko pet kiloemtara, više monitoring osmatračnica (4), ostrvo ptica, vodena ogledala (4) postavljeni smerokazi i informativne table, nadstrešnice, čamci za razgledanje, sportski i rekreativni ribolov.

Od 2013. godine  u turističku ponudu uveden je katamaran, kapaciteta 12 osoba za vožnju i razgledanje Bare. Na ulazu u Rezervat su prisutna dva vodiča za prihvat posetilaca

Profimedia
 

Kružna edukativna staza (KES) dužine oko sedam kilometara, sa 3 nadstrešnice, stolovima i klupama, locirana je u srcu Rezervata.

Druga edukativna staza, pozicionirana na rubu bare, polazi od kule "Obed", preko mostića i prolazi pored osmatračnice “Matijevica” sa koje mogu da se posmatraju kolonije čaplji pa sve do druge osmatračnice “Spomenik”.

Profimedia
 

Staza celom dužinom prolazi kroz šumu starih stabala hrasta lužnjaka i bele topole i služi za šetnju i posmatranje Bare sa raznovrsnim biljnim i životinjskim  svetom, posebno pticama.

Zatim, u “Potkovici” bare postoje “vodena ogledala” i “ostrvo ptica”, čiji cilj izgradnje je poboljšanje dopunske ishrane ptica močvarica i njihovo zadržavanje na ovim prostorima.

U neposrednoj blizini su kulturno-istorijski spomenici: Tvrđava ”Kupinik”, Crkva Majke Angeline i Crkva Svetog Luke.

Cene i parking

Kako biste uživali u lepoti svega navedenog, neophodno je da znate da je neophodno da zakažete grupne posete i obilazak SRP "Obedska bara", preko turističke agencije "Vojvodinašume – Turist", 021/6432-401, [email protected]

Radno vreme ovog rezervata je od 7 do 19 časova, a cena ulaznice je 120 dinara, dok je cena vožnje katamaranom 320 dinara po osobi.

Čamac se iznajmljuje na sat vremena, a cena vožnje zavisi od broja osoba. Tako će vas npr. iznajmljivanje čamca za 4 osobe koštati 600 dinara. Parking ispred samog ulaza u rezervat je besplatan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike