Turistička atrakcija na jezeru Međuvršje: Srpski katamaran na solarni pogon, koji je oborio s nogu i predsednika

25.02.2024

20:08

0

Autor: I.K.

Katamaran je izgradilo brodogradilište Apatin

Turistička atrakcija na jezeru Međuvršje: Srpski katamaran na solarni pogon, koji je oborio s nogu i predsednika
Copyright Facebook/Turistička organizacija Čačka

Ovčarsko-kablarska klisura privlači turiste iz Srbije, regiona, ali i sveta svojim jedinstvenim izgledom i položajem. Vidikovac čija je izgradnja počela, a koji će stati rame uz rame sa evropskim i svetskim projektima privući će ljubitelje prirode i sve koji žele da imaju nesvakidašnju uspomenu. Ovaj kraj, međutim, ima da se pohvali i brojnim turističkim atrakcijama, a jedna od njih je bez sumnje, vožnja katamaranom na solarni pogon.

Činjenica da ovo plovilo gradi srpska firma, brodogradilište Apatin, inicirala je i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom obilaska sajma turizma da podstakne i podrži da srpski turizam obogati sa više ovakvih ekoloških vozila. Za sada postoje četiri katamarana, prva ovakva domaće proizvodnje, a cena jednog je 25 miliona dinara.

Facebook/Turistička organizacija Čačka
 

 

Prema rečima Dragane Polovine iz Turističke organizacije Čačak, trenutno raspolažu sa jednim trimaranom, prvim ekološkim u zemlji.

-Vozilo je namenjeno za prevoz putnika, za turističke obilaske, a ono što je veoma značajno zbog koncepta održivog razvoja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri koja je predeo izuzetnih odlika prve kategorije, pokreće se na solarni pogon. Pokreće ga elektro-motor koji energiju dobija preko solarnih panela, a može da preveze 60 putnika dnevno, navodi Dragana Polovina.

Kako navodi, turistička plovidba se organizuje samo na jezeru Međuvršje, ukupne dužine 11 kilometara do manastira Nikolje i nazad, a plovidba traje dva i po sata.

Facebook/Turistička organizacija Čačka
 

 

-Trimaran je značajno obogatio i sadržajno upotpunio turističku ponudu u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Sam po sebi predstavlja atrakciju i značajan turistički proizvod, a o tome govori velika  zainteresovanost turista. Rezervacije se u špicu sezone prave za nekoliko meseci unapred, napominje Polovina.

Inače, ovaj prvi ekološki trimaran u Srbiji, izgradilo je Brodogradilište u Apatinu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike