Kako su četiri sestre i brat spasili porodičnu lozu

16.06.2024

07:30

0

"Nekad je bilo, više su žene radile nego muškarci. Oni su zarađivali, a one ostajale kući i radile", kaže Miljka Todorović.

Kako su četiri sestre i brat spasili porodičnu lozu
Copyright Printscreen/RTS

Poslednjih godina u užičkom kraju sve su češći susreti familija kao način da se potomci upoznaju, a preci ne zaborave. Prvi put okupili su se potomci po "babinoj liniji", kao podsećanje na četiri sestre i jednog brata koji su iz kuće Todorovića u užičkom selu Ravnima krenuli u svet.

Priča o četiri sestre i bratu – Ljubici, Darinki, Aleksiji, Mirjani i Tadiji – susretu predaka i potomaka, počinje na tromeđi sela i raskrsnici vremena, piše RTS. Ženski rodoslov gradile su ispraćajući ukućane u ratove, hrabro se noseći sa nevoljama i čuvajući dom. 

Potomak porodice Todorović i autor "Rodoslova Todorovića" Ivan M. Ćaldović kaže za RTS da su žene uspele da sačuvaju porodicu u raznim okolnostima.

"Izginu otac, brat, muž, sin, a tada su se mladi ženili i mlade udavale, ali su žene uspele da sačuvaju porodicu i da se taj blagorodni koren održi i loza nastavi. Danas su svi raseljeni, od Beograda, Amerike, Južne Amerike, Rusije, Kine", navodi Ćaldović.

Biseri rasuti po celom svetu

U zavičaju na pretke uspomenu čuvaju majka i sin željni susreta s rodbinom iako se, kažu, nije mnogo promenila stara mudrost da kuća nije na zemlji nego na ženi.

"Nekad je bilo, više su žene radile nego muškarci. Oni su zarađivali, a one ostajale kući i radile", kaže Miljka Todorović.

Ratomir Todorović objašnjava da deo rodbine koja dolazi često viđaju.

"A mlađe potomke, decu, nismo upoznali, to ne znamo", navodi sagovornik.

Prvo okupljanje

Prvo okupljanje po ženskoj liniji bilo je i prilika da se upoznaju različite generacije, iako potomci, rasuti po svetu, nisu mogli da stignu.

Obren Ćaldović, koji ima 94 godine, kaže da je dobro što se okupljaju.

"Skupili su se mnogobrojni potomci, vidite koliko ih ima. Hvala Bogu da je tako", primećuje Ćaldović.

Nadaju se da će njihov primer biti poziv i drugima.

"Heroine koje su iznedrile uspešne i vredne ljude"

Organizatoru okupljanja Radu Ljubojeviću se čini da će to što su uopšte počeli, biti inicijalna kapisla.

"To će i dalje da se odvija i mnogi drugi vide da treba pamtiti korene od kojih smo postali. Te četiri sestre su četiri heroine. Zaista, od njih su nastale četiri familije koje su iznedrile veoma uspešne i vredne ljude", zaključuje Ljubojević.

Preci i potomci Todorovića sreli su se zahvaljujući ženskom rodoslovu, koji će se, nadaju se, tek dopisivati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike