Penzioner iz Donje Bistrice podelio više od 600.000 evra rodbini i prijateljima za svoj 80. rođendan: "Ovo je samo početak"

21.05.2023

07:25

0

Autor: M. Vu.

Ferdinand Godina iz Kanade, čiji je životni put dostojan filma i romana, rešio je da podeli najbližima preko 600.000 evra

Penzioner iz Donje Bistrice podelio više od 600.000 evra rodbini i prijateljima za svoj 80. rođendan: "Ovo je samo početak"
Ferdinand Godina - Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk

Penzioner sa Balkana koji je proveo godine u Kanadi, rešio je da za svoj 80 rođendan proslavi spektakularno, te je uz novac koji je izdvojio za veselje, najbližoj familiji podelio više od 600.000 evra.

Ferdinand Godina, koji je rođen 10. maja 1943. godine u Donjoj Bistrici u Sloveniji, proslavio je pre deset dana svoj jubilarni 80. rođendan. Njegovi roditelji imali su ukupno desetoro dece, pet ćerki i pet sinova, od kojih je on bio šesti po starini. Nažalost, on sam nikada nije dobio dete, ali svoje nećake od braće i sestara, voli kao da im je on otac.

Gastarbajter iz Slovenije, radovno dolazi u svoju domovinu. Rođendanska proslava održana je u gostionici Žabjak u Žižkom, među više od 70 gostiju, rodbine, prijatelja, komšija, zaposlenih u gostionici i muzičara. Tom prilikom, ovaj penzioner iz Kanade, čiji je životni put dostojan filma i romana, rešio je da podeli najbližima preko 600.000 evra.

 

 

Teško odrastanje i rad na poziciji kurira

Rođen u vihoru Drugog svetskog rata, život ga nije mazio. po završetku osnovne škole krenuo je da uči za zidara kao šegrt, ali je posle prve godine, zbog zdravstvenih razloga, morao da promeni njegov pravac. Zbog zdravstvenih problema kasnije je izbegavao služenje vojnog roka. Nakon toga dobio je posao kurira u nekadašnjem ČZP Delu. Kako kaže, savetovano mu je da nastavi školovanje kako bi dobio bolji posao, ali je 1967. prelomio da ode u Austriju. Međutim, nakon svega osam meseci, rešio je da promeni državu.

Ovaj put, sa 24 godine, odlučio je da svoju sreću potraži u Kanadi. Prvo se zaposlio na kratko u fabrici tekstila u Montrealu, gde je dobijao samo 45 centi po satu rada, pa je posle samo dva meseca otišao u Toronto, gde je bilo mnogo bolje. Bio je zavarivač i majstor za centralno grejanje, ali je obavljao još par sporednih stvari uz to.

Ponovo je, kako je objasnio bio šegrt, zbog čega se ne kaje, jer je mnogo naučio, posebno zavarivanje različitih materijala, što je bilo veoma važno za veliki industrijski grad. Generalno, mnogo je unapredio svoje znanje, a kada se zaposlio u rafineriji nafte, njegova plata je bila 65 dolara na sat.

U penziju je otišao 2016. godine sa pozicije domara, koju je obavljao na jednom od univerziteta u Torontu. Tada je mogao konačno da se posveti svom omiljenom hobiju, skupim i retkim automobilima. Naime, bogatstvo je stekao na skroz drugi način - kroz nekretnine.

Kreditom do kvadrata i bogatstva

Kako je otrkio, kako je dobro zarađivao tokom godina rada, novca je bilo sve više, pa je odlučio da započne sa kupovinom nekretnina, prvo je uzeo blok sa osam stanova, a posle nekoliko godina još jedan, novi blok sa 15 stanova. Sve je sam održavao i iznajmljivao. Ipak, da bi proširio posao, podigao je veći dugoročni kredit kako bi mogao da kupuje nekretnine, razvija ih i prodaje po višoj ceni. Zaradio je oko 2.000.000 dolara od prodaje kuća, a nešto novca i od drugih imanja.

Profimedia
 

- Iako sam imao mnogo posla, često sam dolazio u Sloveniju i ponosan sam na to. Tako je bilo i ovoga puta, kada sam želeo da proslavim okruglu godišnjicu života među najbližima. Više od 70 rođaka i nekoliko prijatelja i komšija došlo je na Žabjak, kod Ančke i Stanka Tibauta. Tu je bio i moj prijatelj iz Kanade, odličan vodoinstalater Janez Plohl, sa kojim se družim 55 godina, a došao je iz Markovaca u Dravskom polju. Bilo je jedinstveno na proslavi rođendana - objasnio je Ferdinand, piše portal "Slovenske novice"

Bacao oko stola "kuglice" od jednog dolara

Tokom proslave rođendana o kojem bruji javnost na Balkanu, najpre je organizovao bogatu tombolu, gde su svi gosti (i domaćini u gostionici) po dolasku dobijali i besplatnu lutriju, pored aperitiva, koji su kasnije izvučeni i svi su dobijali lepe nagrade, uglavnom vaučere, odmore,, Posebno zanimljivo je bilo odmotavanje novčanica od jednog američkog dolara. Hiljadu takvih novčanica smotao je u „loptice” za četiri sata rada i kasnije ih je razbacao po stolovima i među gostima.

- Neki su mislili da je to đubre i nevoljno su sve posmatrali, a drugi su vredno pokupili ovaj „otpad“. Neki su krstili, neki su ostajali u šoku - kaže.

Kada su otrkili o čemu se radi, počela je opšta gungula.

- Na kraju su svi skupljali kuglice i kasnije ih slagali u novčanice - rekao je Ferdinand, koji je potrošio najmanje 10.000 evra na ugostiteljske troškove, muziku, srećke, dolarske '"loptice" i slične drangulije.

Ipak, ovo je bila samo kap u čaši za ono što je usledilo, pošto je Ferdinand sedamnaestorici rođaka podelio čak 600.000 evra.

Profimedia
 

- Zahvalan sam im, posebno bratu, sa kojim živim kada dođem u Sloveniju, što me ponovo prihvataju. Zato sam braći i njihovim porodicama podelio nešto novca - objasnio je Ferdinand, koji je najmanji iznos, 10 hiljada, podelio najmlađima, dok je ubedljivo najviše dobio njegov brat, sa čijom porodicom živi kada je je u Sloveniji, a najviše unuci njegovog brata, koja završava fakultet u Ljubljani.

A svima ostalima, kako je rekao dao je na desetine hiljada evra. Tom prilikom nije zaboravio ni vlasnike lokala gde je pravio zabavu, te ni oosblje, a po lepom će ga pamtiti i muzičari koji su bili zaduženi za dobar štimung.

- Ne kajem se što sam takav kakav jesam. Da se ​​ponovo rodim, želeo bih da budem isti. Moj život je bio veoma raznolik, ne samo na poslovnom planu. Za sve što sam stvorio i što imam, zahvalan sam svojim deset prstiju, naravno i sreći i domišljatosti. Zahvalan sam i svojoj rodbini, posebno ovde kod brata, gde me dočekaju svaki put kada posetim domovinu Sloveniju, pa se trudim da im se malo odužim. Ovo je samo početak onoga što se dogodilo - rekao je on na kraju razgovora za "Slovenske novice".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike