Neobična svetinja Majdanpeka: Kada se sretnu pravoslavlje i alpski stil (FOTO)

29.03.2024

07:19

0

Autor: I. P.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla nije samo mesto duhovnog okupljanja već i arhitektonski fenomen

Neobična svetinja Majdanpeka: Kada se sretnu pravoslavlje i alpski stil (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

U slikovitom srcu Majdanpeka, na mestu gde se ukrštaju putevi prošlosti i sadašnjosti, nalazi se crkva koja svojom pojavom i pričom zadivljuje. 

Hram Svetih apostola Petra i Pavla nije samo mesto duhovnog okupljanja već i arhitektonski fenomen koji odražava jedinstven spoj pravoslavnih kanona i evropskog arhitektonskog nasleđa 18. i 19. veka.

Za ovu neobičnu graditeljsku simbiozu zaslužan je Uroš Knežević, čuveni srpski portretista, koji je svoje bogato evropsko iskustvo pretočio u kreaciju ovog hrama. Njegova odluka da primeni bondruk sistem gradnje, gde drveni skelet ostaje vidljiv na fasadi, stvarajući ritam vertikala, horizontala i ukrštenih dijagonala, bio je odgovor na duhovne potrebe multietničkog stanovništva rudarskog Majdanpeka.

.

24sedam/Goran Sivački
 

 

 

Crkva, koja spoljašnjom pojavnošću podseća na zdanja koja krase pejzaže Švajcarske, Austrije ili Nemačke, predstavlja ne samo simbol vere već i most između različitih kultura i nacija koje su našle svoj dom u ondašnjem Majdanpeku. Njena orijentacija, sa odstupanjem od 19,5 stepeni od osnovne istok-zapad ose, dodatno naglašava njen jedinstveni karakter i priču o susretu Istoka i Zapada.

Jedinstven primer ekumenske pravoslavno-katoličko-protestantske bogomolje

Naročito intrigantan detalj su troja vrata crkve, koja su, prema predanju, odražavala multikonfesionalni duh zajednice. Severna vrata su koristili katolici i protestanti, južna pravoslavni vernici, dok su zapadna bila namenjena zajedničkim ceremonijama poput svadbi i sahrana. 

24sedam/Goran Sivački
 
24sedam/Goran Sivački
 

 

Ovakav raspored ulaza ukazuje na težnju crkve da bude mesto okupljanja za sve, bez obzira na kanonsku pripadnost, čime je crkva u Majdanpeku postala jedinstven primer ekumenske pravoslavno-katoličko-protestantske bogomolje.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Za postojanje ove arhitektonske i duhovne oaze zaslužan je knez Aleksandar Karađorđević, čija je politika omogućila zadovoljenje verskih potreba kako domaćeg stanovništva, tako i stranih radnika različitih veroispovesti. 

Ova neobična svetinja Majdanpeka simbolizuje više od arhitektonskog dostignuća; ona je svedok vekova koji pripoveda priču o susretanju kultura, tradicija i religija, dokazujući da različitosti mogu zajedno da stvaraju jedinstvenu i neprocenjivu vrednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike