24sedam u rudarskom srcu Srbije: Ženska snaga Majdanpeka - Slađana je zanat učila od majke, a Ivana i Nataša uspešno upravljaju ovim zverima

27.03.2024

19:05

0

Autor: I. P.

Uprkos fizičkim zahtevima i potencijalnim opasnostima koje nosi rad u rudniku, one pokazuju veliku snagu i izdržljivost, često radeći u smenama i pod teškim vremenskim uslovima

24sedam u rudarskom srcu Srbije: Ženska snaga Majdanpeka - Slađana je zanat učila od majke, a Ivana i Nataša uspešno upravljaju ovim zverima
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pod vođstvom kompanije "Ziđin Koper Srbija", Majdanpek je obnovio život kao svojevrsni rudarski centar regiona, dokazavši da kombinacija inovacija, održivog razvoja i inkluzivnosti može doneti rezultate i pozitivno uticati na lokalnu zajednicu.

Unutar ovog industrijskog giganta, žene su neizostavan deo kolektiva, i od preko 6.000 radnika, danas čine šestinu zaposlenih, prkoseći stereotipima i pokazujući da su jednako sposobne za rad u rudarskom sektoru kao i njihove muške kolege.

One ne samo da zarađuju radeći u administraciji, već su aktivno uključene u sve aspekte rada, od onog u radionicama i na kopu do vožnje teških kamiona i upravljanja rudarskom mehanizacijom.

Slađana je zanat učila od majke, i tvrdi da nema uspešnog rudnika bez žena

Slađana Sporić, elektromehaničarka u majdanpečkom ogranku "Ziđin Kopera", svoje prve korake u svetu elektromehanike napravila je uz majku, od koje je učila zanat. Već deset godina ova dama s predanošću i preciznošću vikluje motore. 

- Majka mi je bila mentor, tako da sam druga generacija na ovom poslu. Ovaj posao se ne uči preko noći, ne uči se ni za šest meseci, godinu, dve godine, jer zahteva preciznost, ali uz pomoć starijih kolega i uz veliku želju sve se savlada - pojasnila nam je ona, i dodala:

- Za posao poput mog žene su možda i bolji izbor, jer su staloženije, smirenije. U principu, u našoj firmi ne postoji podela na muške i ženske poslove. Žena sada već ima svuda, prisutne su na kopu, voze dampere i građevinske mašine i rade sve ostalo što treba. Iskreno da vam kažem, nema rudnika bez žena i ženske ruke. 

 

Za Slađanu, završetak svakog zadatka i funkcionalnost popravljenog motora predstavljaju potvrdu njene veštine.

Učenje zanata od majke dodaje posebnu vrednost njenoj karijeri, pokazujući kako se strast i znanje mogu prenositi kroz generacije.

 

Rudarski teškaši pod ženskom komandom

U rudarskom srcu Srbije, na desetine velikih kamiona neumorno prevoze rudu i jalovinu, a među tim gigantima, dva kamiona marke BELAZ posebno se izdvajaju. Za upravljačem ovih kolosa nalaze se dve dame.

Prva Ivana Zdravković, tridesetdevetogodišnjakinja, već je stekla samostalnost na putu, nakon uspešno položenog pripravničkog staža, a Nataša Stojanović, njena dve godine mlađa koleginica, još uvek se nalazi u procesu obuke, vozeći u pratnji iskusnijih kolega.

Ivana ističe da su zahvaljuči kompaniji "Ziđin Koper Srbija" dobile šansu da upravljaju ovim zverima od mašina i da je presrećna jer je upravo to bila njena velika želja.

Ona takođe dodaje da je strahopoštovanje prema ovim mašinama uvek prisutno i da opreza u radu s njima ne manjka.

Nataša i Ivana napominju da žene nisu lošiji vozači od muškaraca, te da su im problemi isti kao i kolegama, a to su povremeno loša vidljivost i kišovito vreme, jer tada i grdosije od nekoliko stotina tona umeju da proklizaju. 

- Naši kamioni imaju nosivost od 220 tona, prečnik točka im je tri metra i 70 santimetara, a od retrovizora do retrovizora širina je osam metara -  takoreći pravi džinovi, dočarala nam je Nataša i dodala:

- Da je teško za ženu - jeste, ali u suštini, da bi se vozilo jedno ovakvo vozilo, mora posao da se voli, i onda se sve prevaziđe. 

Dame koje rade u Majdanpeku pokazale su se kao pedantne, odgovorne i veoma sposobne u svojim zadacima, često preuzimajući poslove koji zahtevaju visok nivo preciznosti i stručnosti, poput održavanja teške mehanizacije i upravljanja složenim mašinama.

Uprkos fizičkim zahtevima i potencijalnim opasnostima koje nosi rad u rudniku, one pokazuju veliku snagu i izdržljivost, često radeći u smenama i u teškim vremenskim uslovima.

Rudnik bakra Majdanpek predstavlja primer kako integracija žena u sve sfere rudarstva može obogatiti i poboljšati radno okruženje, unaprediti timski rad i povećati produktivnost. Sa sve većim brojem žena koje ulaze u ovaj sektor, budućnost rudarstva u Srbiji izgleda još svetlije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike