Rimsko groblje nasred livade kod Požege: Arheološka riznica u Visibabi, do sada registrovano 29 spomenika (FOTO)

01.12.2023

13:00

0

Arheološka istraživanja obavljena na ovom području dokazuju da istorija života seže u izuzetno daleku prošlost

Rimsko groblje nasred livade kod Požege: Arheološka riznica u Visibabi, do sada registrovano 29 spomenika (FOTO)
Copyright RINA

Selo Visibaba kod Požege danas je puno vrednih poljoprovrednika, a voće i povrće iz ovog dela Srbije obilaze našu zemlju. Međutim, ništa manje vredni nisu bili žitelji ovog kraja stotinama godina unazad.

Arheološka istraživanja obavljena na ovom području dokazuju da istorija života seže u izuzetno daleku prošlost, u praistorijsko doba, a nisu ga zaobišli ni Stari Rimljani, koji su se ovde doselili krajem I veka pre nove ere. Ipak, stvarni proces romanizacije ovog prostora započeo je tek u I veku nakon rođenja Hrista. Municipium Malvesatium je pokrivao teritoriju u najbližim granicama Čajetine, Užica, Bajine Bašte sa sedištem u centru sela Visibabe.

- Nakon osvajanja pojedinih krajeva, Rimljani su gradili puteve koji bi omogućavali brže kretanje vojske koja je išla u osvajačke pohode, ali i razvoj trgovine. Na teritorije opštine Požega pronađeno je mnoštvo nalaza iz razdoblja kasne antike, i ostaci arhitekture upućuju na postojanje života u antičko doba. Pronađeno je raznovrsno keramičko posuđe, oružje, kao i ukosnice i igle koje su tadašnje žiteljke koristile u svakodnevnom životu - kaže za RINU novinar Rade Marković, koji se s posebnom pažnjom bavio arheološkim lokalitetima u Požegi.

RINA
 

U selu Visibabe postoji nekoliko arheoloških nalazišta, a najplodinija za istraživače bila su Krčevine i Varošište. Postojanje velikog rimskog naselja moralo je podrazumevati i postojanje rimskog groblja koje su arheolozi pronašli na lokalitetu Blaškovina koji se nalazi u istočnom delu mesta Visibaba, na terasi iznad Zapadne Morave. Istraživanja i iskopavanja su izvršena u drugoj polovini 20. veka, a pretpostavlja se da groblje datira iz perioda II i III veka. Otkriveni su spomenici, postamenti i fragmenti nadgrobnih spomenika, ali i jedna kamena urna visine preko jednog metra sa udubljenjem. Nalazište pripada kategoriji spomenika kulture od velikog značaja i upisano je u centralni registar 1983.

- Izuzetan je pronalazak cipusa sa poljem s natpisom i reljefom, na kojem je predstavljen Atis. Od ostalih nalaza izdvajaju se ostaci građevine koja je imala strane dužine oko 12 metara oko koje su ležali brojni fragmentovani ostaci arhitektonske plastike od sivog krečnjaka. Prema navodima arheologa, zasada je registrovano 29 spomenika na rimskom groblju u Blaškovini, koja je još poznata pod imenom Zlenac - kaže Marković.

Većina ostataka života Starih Rimljana na teritoriji opštine Požega danas nije vidljiva golim okom. Ali sećanje na stare ratnike u selu Visibabe čuva kovač rimskog oružja Bato Đokić, koji na originalan način predstavlja tajne rimske vladavine.

- Da bi se uradio jedan rimski mač potrebno je uložiti isto vremena i truda kao da sa njim idete u rat, iako je on u današnje vreme samo igračka. Mačeve vrlo često koriste glumci u pozorištu kako bi na što bolji način predstavili duh starih vremena. Pretvoriti usijano gvožđe u hladno oružje, poprilično je dug proces. Sav potreban materijal pronalazim u prirodi, trudim se da što više radim ručno, a da manje da koristim mašine - rekao je Đokić.

U antičko vreme ovim zanatom bavili su se posebeni majstori, kovači oružari. Znalo se ko kuje mačeve, ko strele, a ko pravi lukove ili štitove. Uz brojne druge, to je samo još jedan dokaz koji pokazuje koliko je bila razvijena civilizacija Starih Rimljana i da pokolenja kroz vekove od njih mogu mnogo da nauče.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike