Nova arheološka otkrića u Golubačkoj tvrđavi: Pronađeni ostaci civilnih kuća i javnih objekata

24.05.2023

23:54

0

Kada iskopavanja i konzervacija budu završeni, kroz ovaj vremeplov u okviru arheološkog parka prošetaće i prvi turisti

Nova arheološka otkrića u Golubačkoj tvrđavi: Pronađeni ostaci civilnih kuća i javnih objekata
Golubac - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Arheološkim istraživanjima potvrđeno je da se u uvali kod Golubačke tvrđave nalaze ostaci civilizacije od praistorije do kraja 19. veka. Nakon konzervacije i posetioci Tvrđave Golubački grad moći će da uživaju u novim otkrićima.

Kada je Kodža Mahmud paša Anđelović, vezir osmanskog carstva konačno osvojio Golubac 1458. godine, obnovio je tvrđavu. To su dokazali i arheolozi koji su u podgrađu otkrili glinene peći za pravljenje kreča koji se u zidinama nalazi i danas.

24sedam/Goran Sivački
 

- Našli smo četiri komada u nizu. Prečnika do četiri metra, dubine oko dva metra, ukopane u lesje, u glinu od koje su i napravljene i koje su imale kalotu od rimskih opeka dostupnih. Znamo iz prethodnih istraživanja da je ovde bilo selo Kupe. Sve peći imaju opeke sa pečatima legije četvrte Flavijeve i sedme Klaudijeve - navodi Marina Bunardžić, arheolog savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, piše RTS.

Rimske opeke sa ostalim arheološkim nalazima potvrđuju i da je život u podgrađu tvrđave, u uvali ispred ridanske stene, tekao kontinuirano od praistorije do kraja 19. veka. I da se nakon pomeranja turske granice na sever ovde razvila civilna varoš Golubac, kako je Evlija Čelebi i pisao.

- Imamo ostatke civilnih kuća sa podnicama od lepa, a imamo i ostatke javnih objekata kao što su zanatske radnje, čajdžinice i sve što je bilo potrebno jednoj varoši - dodaje Marina Bunardžić.

24sedam/Goran Sivački
 

Kada iskopavanja i konzervacija budu završeni, kroz ovaj vremeplov u okviru arheološkog parka prošetaće i prvi turisti.

- Staza će ići kroz lokalitet. Sve što je pronađeno, posetioci će moći da vide levo i desno od staze i ta staza će se spajati sa stazom ka ulazu u tvrđavu - zaključuje Iskra Maksimović, direktorka Društva "Tvrđava Golubački grad".

Stručnjaci će se truditi da staza bude verna originalu koja je morala da ima pravac dovoljno dug da konjanici ujašu u tvrđavu u galopu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike