Pre 130 godina Beograđani su "odvrnuli" slavinu: Sa ovog mesta u centru grada prvi put je potekla česmovača!

12.07.2022

10:59

0

Mnogi Beograđani ne znaju da vodovod u srpskoj prestonici postoji skoro dva milenijuma

Pre 130 godina Beograđani su "odvrnuli" slavinu: Sa ovog mesta u centru grada prvi put je potekla česmovača!
Copyright Privatna arhiva/JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”

Stanovnici nekadašnjeg Beograda su pre tačno 130 godina odvrnuli česme sa kojih je po prvi put potekla čista, zdrava, kvalitetna i potpuno ispravna voda

Beogradski vodovod osnovan je 12. jula 1892. godine na Petrovdan, kada je na mestu sadašnje Terazijske česme, iz prvog proizvodnog pogona Bele vode, potekla po prvi put, danas već čuvena "česmovača".

Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", Strahinja Danilović, kaže da ovo preduzeće do sada nije imalo nijednu hidričnu epidemiju, a da isporuka vode nijednom nije zaustavljena, čak i u nekim teškim momentima po našu zemlju i naš narod.

Privatna arhiva/JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"
Gradnja vodovoda u Beogradu

- Beograd, mada se o tome možda i ne razmišlja uvek na takav način, veoma je srećan i pomalo usamljen među evropskim gradovima koji mogu da se pohvale činjenicom da na česmama dobijate potpuno ispravnu vodu za piće i da je ona dostupna kada god poželimo, i to po veoma pristupačnoj ceni – kaže Danilović.

On je dodao da je "Vodovod" u stalnoj "trci" sa gradom koji se neprekidno širi i iskazuje potrebe za novim količinama vode.

A da bi sa česama uvek tekla ispravna pijaća voda, potrebno je znanje, trud i požrtvovanost svih zaposlenih u ovom preduzeću, koji 24 sata, 365 dana u godini održavaju složene sisteme za preradu i distribuciju vode i kontrolišu njenu ispravnost.

Privatna arhiva/JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”
 

- Od prvobitno jednog pogona na Belim vodama, došli smo do ukupno pet proizvodnih pogona i 149 bunara, 35 crpnih stanica, 34 rezervoara, koji danonoćno rade kako bi obezbedili potrebne količine vode za građane, ali i privredu. Svakog dana u godini, naši neumorni radnici i po kiši, snegu, ali i na nekada veoma visokim temperaturama, ulažu i nadljudske napore da, kada do pucanja cevi dođe, otklone kvar u najkraćem mogućem roku - priča direktor ovog komunalnog preduzeća.

Vodovod gradili Rimljani 

Privatna arhiva/JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”
 

Mnogi Beograđani ne znaju da vodovod u srpskoj prestonici postoji skoro dva milenijuma, a da je izgrađen u prvoj polovini prvog veka nove ere.

Beogradski vodovod izgradili su Rimljani, a izvorište se nalazilo u Malom Mokrom Lugu, ispod sadašnjeg rezervoara Stojčino brdo. 

Trasa je išla paralelno sa Bulevarom kralja Aleksandra (do Cvetkove pijace), a potom sa Ulicom Vojislava Ilića i Mileševskom, dalje ka Pionirskom parku do centra grada. 

Ovim vodovodom je u grad dopremano od 0,24 do 7,40 litara u sekundi, što je za tadašnje potrebe bilo dovoljno. Jedan deo ovog vodovoda bio je u upotrebi do sedamdesetih godina 19. veka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike