Zbog migranata mufloni i jeleni pobegli u inostranstvo: Subotičke šume dobile nove stanovnike

18.11.2023

23:55

0

Lovište "Subotičke šume" široj lovačkoj javnosti bilo je poznato po visokotrofejnim jedinkama jelena lopatara i muflona

Zbog migranata mufloni i jeleni pobegli u inostranstvo: Subotičke šume dobile nove stanovnike
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tokom trajanja migrantske krize kroz lovište posebne namene "Subotičke šume" kojim gazduje JP "Vojvodinašume", od 2015. do 2022. godine prošao je veliki broj migranata, zbog čega je, vremenom i deo životinja prebegao u inostranstvo, ali se sada situacija vraća na staro, pre migranstke krize, navode iz "Vojvodinašuma", prenosi Dnevnik.

Lovište "Subotičke šume" široj lovačkoj javnosti bilo je poznato po visokotrofejnim jedinkama jelena lopatara i muflona.

- Ograđeni deo lovišta "Subotičke šume" u kome se nalazio matični fond dve glavne gajene vrste, muflona i jelena lopatara bio je izložen svakodnevnim uznemiravanjem, sečenjem ograde i neovalašćenim ulaskom i prolaskom migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana. Brojno stanje muflona i jelena lopatara pre početka migrantske krize je bilo oko 120 jedinki muflona i 100 jedinki jelena lopatara. Zbog kontinuiranog uznemiravanja matičnih fondova muflona i jelena lopatara od strane migranata, došlo je do izlaska iz ograđenog dela lovišta određenog broja jedinki jelena lopatara i muflona - kazao je direktor JP "Vojvodinašume" Roland Kokai.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako navodi, kako bi se obnovilo brojno stanje lovnih životinja, 2020. godine „Vojvodinašume” kupile su 60 muflona iz Češke, a ove godine uvezli su iz Češke još 30 muflona, te 30 jelena lopatara.

- Trenutno smo na optimalnom brojnom stanju, što se divljači tiče, sa 140 muflona i 100 jelena lopatara. Sledeće godine moći ćemo da lovimo muflona sa peska – naglasio je Kokai.

Kupovina divljači koštala je 100.000 evra, a popravka ograde i proširivanje ograđenog područja lovišta sa 517 na 764 hektara je koštala oko 20 miliona dinara i to je u najvećoj vladi je finansirala Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On je kazao da je u planu završetak uzgajališta muflona „Hrastovača”, i uzgajališta jelena lopatar „Makova sedmica”.

– Nije samo lov atraktivan, nego i prodaja žive divljači drugim lovištima u Srbiji i regionu. Meso divljači je sve više na ceni – naglasio je Roland Kokai.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike