Viđali ste ih samo u američkim filmovima! Mufloni naselili Rudnik, sada se množe na srpskoj planini

27.04.2022

20:50

0

Atraktivna životinja sa izraženim i povijenim rogovima na glavi zapaćena je pre nekoliko godina u vojnom objektu u Stragarima

Viđali ste ih samo u američkim filmovima! Mufloni naselili Rudnik, sada se množe na srpskoj planini
165105924715821896821571234232holivud-dron-foto-rina - Copyright RINA

Centralna šumadijska planina Rudnik skoro pa da obiluje muflonima, ili, narodski rečeno, divljim ovnovima i divojarcima. Ova atraktivna životinja sa izraženim i povijenim rogovima na glavi, koja je mnogima poznata samo iz američkih filmova, zapaćena je pre nekoliko godina u vojnom objektu u Stragarima i nad njima nadležnost ima Lovačko udruženje "Srebrnica" iz Stragara.

Dobri poznavaoci divljih životinja sa Rudnika, ujedno i lovci, objašnjavaju da su mufloni zapaćeni u vojnom objektu u Gornjim Stragarima, gde je barutana, a da je jedan dobar deo vrste pušten u planinu.

- Ima ih u lovištima, na području Rudnika prema Stragarima, ali za muflone je neredovan, komercijalni lov. Kako za strane lovce turiste, tako i za naše. To je nešto ipak drukčije u odnosu na uobičajen lov i predstavlja atrakciju, zato potpada pod komercijalni lov - rekao je Dragan Hrnjaković, lovac sa Rudnika.

Njegov kolega objašnjava da ih ima podosta jer su se razmnožili.

- Kod nas bi rekli - divlji ovan, težine do 80 kilograma. Velika i lepa životinja, svakako. Ljudi ne treba da brinu, što mi lovci uvek potenciramo, jer to nisu opasne životinje i neće da ugroze čoveka niti da napadnu. Beže kao što i sve druge životinje beže - kaže za RINU Rudničanin Budo Vasić, i dodaje da LU "Srebrnica" organizuje selektivni odstrel za strance, kao i za naše lovce.

Svašta će se još otkriti i pojaviti na takozvanom krovu Šumadije, nevažno da li je u pitanju biljni ili životinjski svet. Rudnik je već pokazao da svim svojim svojstvima, i planinskom divljinom, ali i pitomošću sa druge strane, privlači ljude iz raznih delova Srbije, ali i regiona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike