Mufloni i jeleni pobegli zbog migranata: Napravili ogromnu štetu, samo nas životinje koštale preko 50.000 evra

15.03.2023

08:45

0

Zbog sečenja ograde na području lovišta za posebne namene "Subotičke šume" nastala velika šteta zbog bežanja životinja

Mufloni i jeleni pobegli zbog migranata: Napravili ogromnu štetu, samo nas životinje koštale preko 50.000 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Po trideset muflona i jelena lopatara, uvezenih iz Slovačke, pušteno je na područje lovišta posebne namene "Subotičke šume" kako bi se nadoknadila šteta koju su napravili migranti uništavanjem ograde oko lovišta.

Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo u JP "Vojvodinašume" izjavio je da je ograda dugačka 9,7 kilometara a da je čak 70 odsto oštećeno od strane migranata.

-  Oni tu divljač nisu odstreljivali ili ubijali, nego je prosto ta divljač izašla napolje. Deo divljači je završio u subotičkom ataru, a deo je završio preko u Mađarskoj. Mnogo veće štete su pričinili nekim drugim aktivnostima, tako da je ovo delilo tu sudbinu - izjavio je on.

Inače i pre tri godine je na istom području naseljeno 60 muflona, a direktor "Vojvodinašuma" Roland Kokai naglasio je da će se na ovaj način "osvežiti krv" i popraviti genetski, biološki i trofejni potencijal divljači. 

- Na ovaj način smo došli do situacije da trenutno u ograđenom delu imamo oko sto jelena lopatara i 125 muflona - objasnio je Kokai.

Svakodnevno uznemiravanje životinja

Upravnica lovišta "Subotičke šume" Sanja Milošev objasnili je za 24sedam da je za vreme migrantske krize kroz lovište prošao veliki broj migranata.

- Ograđeni deo lovišta“Subotičke šume“ u kome se nalazio matični fond dve glavne gajene vrste, muflona i jelena lopatara bio je izložen svakodnevnom uznemiravanju, sečenju ograde i neovalašćenim ulaskom i prolaskom migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana...Zbog kontinuiranog uznemiravanja matičnih fondova muflona i jelena lopatara od strane migranata, došlo je do izlaska iz ograđenog dela lovišta određenog broja jedinki jelena lopatara i muflona - piše u dopisu koji nam je poslala. 

Profimedia
Ilustracija

Ona je potvrdila da je i dalje primetno prisustvo migranta u lovištu ali da su oni dužni da brinu o brojnom stanju životinja.

Objasnila je da će naseljavanje 30 jedinki muflona iz područja niskih Karpata u Slovačkoj i 30 jedinki jelena lopatara iz područja Moravske broj jedinki obe vrste biti vraćen na nivo iz 2015. godine, tj. na period pre migrantske krize.

- U realativno kratkom vremenskom periodu od 2-3 godine, potpuno će se biološki oporaviti i genetski unaprediti postojeća populacija. Ovom gazdinskom merom, brojno stanje muflona je dovedeno na 125 jedinki, a jelena lopatara na 100 jedinki - piše u dopisu.

Grade se dva uzgajališta

Ona je najavila da će ove godine biti izgrađena i prva dva uzgajališta muflona i jelena lopatara u Srbiji. 

- Uzgajalište muflona "Hrastovača" imaće površinu od 82 hektara i 5 uzgojnih separata, dok će uzgajalište jelena lopatara "Makova sedmica" biti površine 78 hektara i imaće 4 uzgojna separata. Završetak izgradnje uzgajališta će biti u proleće 2024.godine i realizovaće se kao zajednički projekat JP "Vojvodinašuma" i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - objasnila je ona.

Inače, obnavljanje ovog matičnog fonda koštalo je 55.000 evra a finansirali su ga "Vojvodinašume" i Fond za razvoj lovstva AP Vojvodine. 

Iz tih sredstava će se do kraja godine izvršiti i naseljavanje muflona na područje lovišta „Vršačke planine”.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike