Žandarmerija od danas patrolira Suboticom: Cilj je da migranti budu u Prihvatnim centrima, a oni koji se kreću moraju da imaju dokumentaciju

13.09.2023

10:50

0

Autor: 24sedam

Prvi komšija mi je rekao da su u subotu uveče strašno pucali, ali pucaju oni i preko dana, samo se ne čuje toliko - kaže zabrinuti meštanin

Žandarmerija od danas patrolira Suboticom: Cilj je da migranti budu u Prihvatnim centrima, a oni koji se kreću moraju da imaju dokumentaciju
Copyright MUP Srbije

Pripadnici MUP-a u jučerašnjoj akciji usmerenoj na suzbijanje ilegalnih migracija na području Subotice, Kikinde i Sombora pronašli su 371 iregularnog migranta koji su prevezeni u prihvatne centre. Takođe, nađene su tri automatske puške, jedna poluautomatska puška i pištolj, dva agregata, kao i 25 pasoša i 12 ličnih karata.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević je najavio da će od danas na području Subotice patrolirati određen broj pripadnika Žandarmerije.

- Cilj nam je da migranti budu tamo gde im je mesto - u Prihvatnim centrima, da oni koji se kreću  imaju legalnu dokumentaciju, a da broj sukoba među migrantima svedemo na minimum - rekao je Vasiljević.

Printscreen/Instagram/bratislavgasic
 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je istakao da se ovakve akcije detaljno planiraju, kao i da u njima učestvuju najobučeniji pripadnici elitnih jedinica MUP-a.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova aktivno prati dešavanja i pripadnici MUP-a su spremni da adekvatno reaguju u svakom trenutku. Zaštitićemo sve građane Srbije i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost i bezbednost njihove imovine - istakao je Gašić.

Podsećamo, dve grupe migranata sukobile su se pre dva dana kod Čarobnjakove kule na Hajdukovu i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je ranjeno troje migranata, a nešto dalje od mesta sukoba pronađeno je i beživotno telo jednog migranta.

MUP Srbije
 

U neposrednoj blizini žice koja deli Srbiju i Mađarsku nalazi se smeće, razbacana garderoba, ambalaže od lekova, energetskih napitaka, dečje pelene i obuća.

- Bila je jutros policija, videli smo ih, očistili su teren, ali migranti se uvek iznova vraćaju - kažu meštani koji stanuju u blizini graničnog pojasa.

U blizini granice nalazi se i gazdinstvo Branka Skenderovića koji tu boravi danju i, kako kaže, dnevno sreće na desetine migranata.

- Srećemo ih svakodnevno, kreću se u grupama od po tridesetak ljudi prolaze na svakih pola sata. Idu ka žici, a ponekada se i vraćaju, kada ne uspeju da pređu u Mađarsku. Na primer, juče se oko stotinu njih vraćalo iz šume. Ne diraju oni nas, samo prolaze, ali nam nije svejedno. Ove kuće u kojima neko živi ne diraju, ali recimo ima ovde nekoliko salaša u kojima su do prošle godine živele starije žene, e njih su već uzurpirali. Prvi komšija mi je rekao da su u subotu uveče strašno pucali, ali pucaju oni i preko dana, samo se ne čuje toliko. Ovde žive pretežno stariji ljudi i naravno da se plaše. Nije to problem od juče, samo što je u poslednje vreme baš kulminiralo i vatreni obračuni su veoma česti - rekao je Branko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike