Nušićevi stihovi su proslavili ovu srpsku banju, a ovogodišnje cene su oduševile njene posetioce! Bogat obrok za samo 1.000 dinara!

04.08.2023

07:22

0

Smatra se da je Sokobanja bogomdana za lečenje bolesti disajnih organa zahvaljujući specifičnoj klimi i mineralnim izvorima

Nušićevi stihovi su proslavili ovu srpsku banju, a ovogodišnje cene su oduševile njene posetioce! Bogat obrok za samo 1.000 dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sokobanja, čuveno mesto smešteno u jugoistočnom delu Srbije, beleži ovog leta izvanredan broj turista, dostižući čak i Vrnjačku Banju, koja je decenijama bila neprikosnovena u broju noćenja. 

Prema zvaničnoj statistici, tokom juna Sokobanja i Vrnjačka Banja su se izjednačile sa po 55.930 noćenja.

U prvoj polovini ove godine, Sokobanja je ugostila skoro 52.000 turista, što predstavlja porast od impresivnih 6,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i time je postala drugo najposećenije mesto na jugoistoku Srbije, odmah iza Niša.

 

Stanovnici Sokobanje ističu nekoliko ključnih faktora koji doprinose sve većoj popularnosti ovog mesta. Prvo, smatra se da je Sokobanja bogomdana za lečenje bolesti disajnih organa zahvaljujući specifičnoj klimi i mineralnim izvorima.

Povoljan uticaj na čovekov organizam

Sokobanja se nalazi u kotlini između Timočkog i Moravskog basena, na 400 metara nadmorske visine. I baš zato što je okružena sa svih strana planinama – Ozren, Rtanj, Devica, Bukovik, Sokobanja je proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji, deklaracijom 1992. godine. Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u vazduhu prepunom kiseonika i odsustvo jakih vetrova imaju povoljan uticaj na čovekov organizam, tako da banjski gosti vrlo brzo po dolasku osete neopisivu razliku između velikog grada i ove fabrike čistog vazduha. Sokobanja je nedavno proslavila 180 godina organizovanog turizma, čime je postala mesto sa najdužom turističkom tradicijom.

Takođe, Sokobanja je poznata po bogatstvu prirode koje obuhvata planine, reke i jezera, pružajući turistima savršen ambijent za aktivan odmor.

Cene za svačiji džep

Jedan od ključnih elemenata koji je doprineo rastu broja posetilaca je i pristupačna cena hrane i smeštaja. Sokobanja se ističe u odnosu na druge popularne turističke destinacije u Srbiji po tome što nudi izuzetno povoljne cene obroka u restoranima. Na primer, porcija ćevapa sa prilogom (salata i pomfrit) košta oko 1.000 dinara, što je u poređenju sa drugim mestima prava ušteda.

Ovosezonske cene hrane i pića

Porcija ćevapa: 300g - 550 rsd
Salate (sezonske):  od 150 do 250 rsd
Pomfrit:  200g - 160 rsd 
Parče pice: 200- 250 rsd
Hamburger: 350 - 450 rsd
Sladoled kugla: 100 rsd
Espreso: 140 - 200 rsd
Sokovi: 150 - 250 rsd

Osim toga, Sokobanja nudi raznovrsne aktivnosti i atrakcije za turiste svih uzrasta. 

Lokalni akva-park pruža priliku za zabavu i osveženje tokom letnjih meseci, a za ljubitelje prirode, tu su markirane planinarske staze sa preko 450 kilometara duž Rtnja, Ozrena, Bukovika i Devica. Penjači mogu uživati u skoro 140 smerova za penjanje na prirodnoj steni u selu Vrmdža.

"Sokobanja Sokograd – Dođeš star, odeš mlad"

Stihove koji najbolje opisuju Sokobanju napisao je poznati Branislav Nušić, koji je bio čest gost u Sokobanji još davne 1902. godine. Ako želite da podmladite svoje telo i okrepite svoj duh uz blagotvorno dejstvo termomineralnih voda i vazduha koji je prepun kiseonikom i negativnim jonima, ova čuvena destinacija se mora naći na vrhu vaše odmor liste.

Tvrđava Sokograd je najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik, izgrađen u srednjem veku krajem XIII i početkom XIV, na temeljima rimske tvrđave. 

 

Poslednje veliko razaranje Sokograd je doživeo početkom XV veka u borbama za turski presto između sultana Muse i odmetnika Hamuz bega. 

Iako je Sokograd danas teško pristupačan, turisti ne propuštaju priliku da obiđu ovu tvrđavu jer sa njegovih zidina i kula mogu da uživaju u panoramskom pogledu na raskoš okolnih pejzaža. Poseban doživljaj pruža šetnja stazom obraslom šumama hrasta i grabića pokraj reke Moravice. Upravo tom stazom stići ćete preko Lepterije do Sokograda. Dužina staze je 1.450 metara i na njoj se nalazi nekoliko mesta za piknik.

Tokom leta, u Sokobanji se organizuju različiti besplatni koncerti, festivali i zabavne manifestacije, što gostima pruža priliku da uživaju u lokalnoj kulturi. 

Takođe, ljubitelji prirode mogu učestvovati u branju lekovitog bilja na planini Rtnj. Sokobanja je tokom letnjih meseci turistima ponudila oko 14.500 ležajeva u hotelima i apartmanima. U jeku sezone, smeštaj može biti teško pronaći, ali uz malo truda i istraživanja, moguće je pronaći udoban i povoljan smeštaj za odmor.

Sokobanja je postala pravi raj za turiste i ljubitelje prirode, privlačeći sve više posetilaca zahvaljujući bogatoj ponudi prirodnih lepota, raznovrsnih aktivnosti i pristupačnim cenama, te svi oni koji žele da pobegnu od gradske gužve i uživaju u netaknutoj prirodi mogu pronaći svoj kutak za opuštanje i uživanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike