Jezero u srcu Šumadije sve popularnija destinacija: Zaboravite paprene cene, ovde pun pansion košta 4.000 dinara (FOTO)

02.08.2023

21:23

1

Osim samog jezera, turistima je veoma privlačna i njegiva okolina

Jezero u srcu Šumadije sve popularnija destinacija: Zaboravite paprene cene, ovde pun pansion košta 4.000 dinara (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo. Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

- Na samom Gružanskom jezeru nije dozvoljena gradnja objekata za smeštaj turista i posetilaca, jer je jezero namenjeno za snabdevanje pijaćom vodom grada Kragujevca, zbog čega nema ni uređene plaže. Međutim, imamo seoska domaćinstva koja se nalaze u blizini samog jezera, čiji vlasnici imaju rešenje o kategorizaciji smeštaja za goste i njihova cena iznajmljivanja kreće se oko 4.000 dinara po osobi za pun pansion, dok je cena noćenja u blizini jezera od 10 do 15 evra po osobi - rekla je Dragica Ilić, direktorka Turističke organizacije Knić.

 

Uprkos sve većoj popularnosti, na teritoriji opštine Knić nalazi se samo jedan hotel, koji je kategorizovan sa tri zvezdice i njegov kapacitet je 120 osoba. Stoga bi proširenje smeštajnih kapaciteta mogao biti jedan od ciljeva, kad je razvoj turizma na teritoriji ove opštine u pitanju.

RINA
 

- Gružansko jezero jako je interesantno za pecaroše, kako zbog bogatog fonda ribe koja se nalazi u jezeru, tako i za one koji vole da uživaju u tom sportu. Takođe, jako je zanimljivo i za kajakaše koji na našem jezeru izvode pripreme. Pored toga, popularan je i lovni turizem jer je jezero stanište divlih pataka. Tako da mogu da kažem da je jezero idelano za ljubitelje sportskog turizma - ističe Ilićeva.

Osim jezera, turistima je veoma privlačna i njegova okolinaa. Na samo nekoliko kilometara smešten je fascinantni Borački krš i selo Borač u kom se nalaze ostaci srednjovekovnog grada, sa kog, ukoliko se popenjete na sam vrh, pogled puca na pola Šumadije.

RINA
 

U podnožju se nalazi velika svetinja iz 14. veka, crkva posvećena Arhangelu Gavrilu, a nedaleko odatle je smeštno seosko turističko domaćinstvo, etno-kuća Vranića, gde je snimana serija "Moj rođak sa sela", a koje je veoma popularno kod domaćih gostiju i gostiju iz regiona.

- Broj poseta iz godine u godinu svakako je u porastu, iz razloga što se dosta radi na promociji same opštine i turističke ponude našeg kraja. Nakon koronavirusa, pročulo se za Knić i ljudi su masovno počeli da kupuju domaćinstva i obnavljaju stare kuće - zaključula je direktorka Turističke organizacije Knić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike