Đurđev: Očekivano je da potomci Jovana Kljake žele da otmu sve potomcima Pilipende!

11.07.2023

08:42

0

"Dometi njihove ,,kulture" najbolje se vide u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom i Prebilovcima"

Đurđev: Očekivano je da potomci Jovana Kljake žele da otmu sve potomcima Pilipende!
Aleksandar Đurđev - Copyright Printscreen/YouTube/Srpska liga

- Hrvatska, koja se konstantno klati između patološke mržnje prema Srbiji i Srbima i samomržnje zbog svesti o svom većinski srpskom i pravoslavnom poreklu, nakon što je pokušala da prisvoji najvećeg srpskog i svetskog naučnika Nikolu Teslu, sada isto to pokušava i sa dubrovačkom književnošću. Uzroke njihovog kidisanja na sve srpsko odavno je opisao Simo Matavulj u svojoj pripovetki ,,Pilipenda", a njihovo ponašanje definisao srpski pesnik Jovan Dučić rekavši da su ,,najhrabriji narod na svetu ne zato što se ničeg ne boje, već zato što se ničega ne stide - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev povodom protestne note koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog toga što srbisti u našoj zemlji, kao i relevantne domaće naučne institucije, dubrovačku književnost smatraju srpskom. 

Đurđev je podsetio da Hrvatska koristi svaku priliku da Srbiji upućuje note i postavlja uslove, te istakao da Srbija mora biti oštrija prema ovoj zemlji kako bi zaštitila svoje materijalno i kulturno-istorijsko nasleđe. 

- Dometi njihove ,,kulture" najbolje se vide u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom i Prebilovcima. Oni koji su u Drugom svetskom ratu izmislili koncept ,,kulture smrti", naravno da će lažima i falsifikatima pokušavati da Srbima ukradu i dubrovačku književnost, Teslu, Milankovića i sve ono što je od glave do pete srpsko. Zato Srbija ovakve note treba da odbija ili, još bolje, da ih ignoriše, a da, sa druge strane, bude maksimalno posvećena u obrazovanju naše dece po pitanju naše srpske kulture i istorijskog nasleđa koje daleko prevazilaze granice današnje Srbije - zaključio je Đurđev.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike