Olimpijske igre – preskupa „igračka”

16.09.2020

18:00

0

Autor: 24sedam

Studija Univerziteta Oksford pokazala da su domaćini OI od 1960. godine probijali budžet u proseku za 172 procenta

Olimpijske igre – preskupa „igračka”
Copyright Tanjug/AP /Jae C. Hong

Ko želi da organizuje Letnje olimpijske igre neka se spremi da potroši mnogo više nego što je planirao!

Univerzitet Oksford je objavio studiju koja pokazuje da su svi organizatori Igara od 1960. godine morali da povećaju planirani budžet u proseku za 172 procenta.
Recimo, organizatori Igara u Tokiju su morali da uvećaju inicijalni budžet već sada za 13 milijardi dolara, i to pre nego što je došlo do odlaganja Igara zbog pandemije koronavirusa na 2021. godinu.
Zbog toga su mnogi gradovi koji su želeli da budu domaćini najvećeg skupa sportskih zvezda odustaju od želje da organizuju Igre. Tako su ulogu domaćina Letnjih OI 2024. i 2028. godine bez konkurencije dobili Pariz i Los Anđeles.
– Tokom poslednjih 25 godina Međunarodni olimpijski komitet nije uspeo da pronađe način da se smanje troškovi. Njih jednostavno ne zanima tako nešto – objasnio za Rojter Bent Flajvbjerg, glavni autor ove studije.
Međunardni olimpijski komitet obezbeđuje više od milijardu dolara koje uplaćuju organizatoru Igara, ali to je suma koja im se uvek vraća. Zbog toga gubitak snosi isključivo domaćin.
Predstavnici MOK-a se ne slažu sa ovakvom studijom Univerziteta Oksford, a kao dokaz da nije sve loše u njihovom planiranju daju primere studija koje su objavili univerziteti u Majcu i na Sorboni, da su domaćini Igara ili bili na nuli ili su zarađivali od organizacije.
– Olimpijske igre u Parizu 2024. biće održane u objektima koji već postoje ili koji će biti privremeni. U Los Anđelesu će biti slična situacija, odnosno biće izgrađeni samo oni objekti koji su vezani za sportove koji nisu tradicionalni – navodi se u saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Trenutno se prijavljuju zemlje zainteresovane da budu domaćin Igara 2032. godine. Zasada su interesovanje pokazali Indija, Indonezija, Katar, Australija i Nemačka. Za profesora Flajvbjerga sa Oksforda, ova činjenica ništa ne dokazuje.
– Jasno je da je sve što rade premalo i prekasno. Nemaju oni loše ideje, ali one nisu dovoljno efikasne – objasnio je Flajvbjerg.
U svojoj studiji on tvrdi da troškovi organizacije OI mogu da budu smanjeni ukoliko MOK prizna da su sadašnji troškovi nepotrebni, ako bi se period organizacije smanjio sa sadašnjih sedam godina i, naravno, da se mahom koriste već postojeći objekti, umesto da se grade novi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike