Velika potraga za panterom je upravo počela: Podignuti dronovi i spremljena strelica

12.11.2022

17:37

0

Autor: M.M.

Kad bude uhvaćen, pokušaće da ga uspavaju strelicom i dalje smeste na bezbedno

Velika potraga za panterom je upravo počela: Podignuti dronovi i spremljena strelica
Copyright Profimedia/Pixabay

Kako saznaje 24sedam, ekipe sa dronovima krenule su u potragu za panterom zbog koga je podignuta velika prašina. 

Oni će pokušati da ga uspavaju strelicom i dalje smeste na bezbedno.

Nakon što je životinja snimljena u ovoj banji odlučeno je da se iz Subotice, angažuju stručnji ljudi sa termalnim kamera, pomoću kojih bi trebalo da se panter namami i uhvati, prenosi Telegraf.

Sada se predator lovi posebnom opremom, koju poseduju stručnjaci iz Zoološkog vrta na Paliću.

Danas je opština Apatin upozorila građane da je crni panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju ovom predelu. 

- Obaveštavaju se građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se u saopštenju Opštine Apatin.

Biolog Kristijan Ovari otkrio je ranije za 24sedam da se, najverovatnije, radi o životinji koja je švercovana pa pobegla vlasniku.

- Kolege iz Mađarske su prošle godine u decembru konstatovale veliku crnu mačku koja je od vrha njuške, do vrha repa 180 centimetara dužine. A visina grebena je oko 65 centimetara, a procena je da ima oko pedesetak kilograma težine. Tada je bilo nagađanja da li je pobegla iz nekog ZOO vrta i odakle bi mogla biti, ali se niko nije javio da je imao gubitak ili beg životinje. I mačka je mistično nestala, a to je ostalo na tome dok se nije desio ovaj slučaj - kaže Ovari.

Ovari kaže da je mala verovatnoća da neko dođe u susret sa panterom.

- Mala je verovatnoća, ali u slučaju da se, ipak, desi da se susretnemo sa nekom od zveri iz porodice velikih mačaka najbitnije je ne paničiti, ne okretati leđa i ne krenuti da panično bežite. Jer onda smo kao plen, a oni su definitivno brži od nas - objašnjava on.

Panter je mesožder koji se hrani životinjama veličine psa, mačke, koze. Spada u vrstu životinja koje se u prirodi kamufliraju, pa je malo verovatno da bi iz divljine prešao u grad. Prelazi velike razdaljine, tako da brzo može da pređe s jedne lokaciju na drugu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike