Veliki Rzav postaje specijalni rezervat prirode: Ova reka protiče kroz pet kanjona!

12.11.2022

14:45

0

Rzav je jedna od pet reka jugoistočne Evrope, a ujedno i jedina u Srbiji koja je ušla u inicijativu svetskih organizacija prirode za zaštitu reka slobodnog toka

Veliki Rzav postaje specijalni rezervat prirode: Ova reka protiče kroz pet kanjona!
Reka Rzav - Copyright Printscreen/YouTube/ Ekološko udruženje Rzav

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je da je pokrenut postupak proglašenja Specijalnog rezervata prirode "Veliki Rzav".

Inicijativu za zaštitu Rzava pokrenulo je Ekološko udruženje "Rzav" iz Arilja još 2015. godine. Tri godine kasnije Zavod za zaštitu prirode krenuo je u istraživanje i izradu studije o zaštiti koja je rezultirala odlukom ministarstva o pokretanju postupka proglašenja Specijalnog rezervata prirode "Veliki Rzav".

U planu je zaštita 51 kilometra od ukupno 66,6 toka Velikog Rzava koji protiče kroz teritoriju šest opština zapadne Srbije, na kome je i 11 neistraženih arheoloških nalazišta.

- Rzav protiče kroz pet kanjona na svojoj dužini od 51 kilometar utvrđene su različite biljne i životinjske vrste. Neke od njih su zaštićene vrste ptica, kao što su beloglavi sup i suri orao - istakla je Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja "Rzav" iz Arilja.

Vladan Ilić iz to udruženja dodaje da je Rzav "jedna od poslednjih divnih reka u Evropi".

- Ne možemo graditi na obalama reka, ljudi treba da uživaju i deluju u skladu sa prirodom - rekao je Ilić.

Prema predlogu Ministarstva, ustanovljeni su režimi zaštite drugog i trećeg stepena, a shodno tome ovo područje se smatra zaštićenim od momenta obaveštenja Ministarstva o zaštiti i već se primenjuju sve mere i režimi predviđeni do donošenja novog akta.

Rzav je jedna od pet reka jugoistočne Evrope, a ujedno i jedina u Srbiji koja je ušla u inicijativu svetskih organizacija prirode za zaštitu reka slobodnog toka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike