Uz zvuke himne počela nova školska godina u srpskoj enklavi na Kosovu! "Za sada nas niko ne dira, tu smo da našu decu naučimo ćirilici"

01.09.2022

13:07

0

Spremne da nove generacije izvedu na put su učiteljice Tatjana i Suzana

Uz zvuke himne počela nova školska godina u srpskoj enklavi na Kosovu! "Za sada nas niko ne dira, tu smo da našu decu naučimo ćirilici"
1662026128_kosovska-mitrovica-djaci-skola-pocela-fotorina4 - Copyright RINA

Sa rančevima na leđima, iskrenim dečjim osmesima i uz pratnju roditelja osam učenika isturenog odeljenja Osnovne škole "Sveti Sava" u selu Suvi Do, u blizini Kosovske Mitrovice, krenulo je u novu školsku godinu. 

Prvi čas počeo je intoniranjem himne "Bože pravde", a spremne da nove generacije izvedu na put i nauče ćirilici i srpskoj istoriji su i učiteljice Tatjana i Suzana.

RINA
 

- Zbog malog broja učenika u ovom isturenom odeljenju nastava se odvija kombinovano, ali kod nas važi pravilo svi za jednog jedan za sve - rekla je Tatjana Vrzić.

Istureno odeljenje u selu Suvi Do nalazi se u potpuno albanskom okruženju, ali to nije uticalo a roditelje da svoju decu upišu u neku drugu školu. 

RINA
 

Učiteljica Suzana Premović putuje iz Leposavića, oko 40 kilometara, na radno mesto u srpsku enklavu da predaje deci.

- Za sada nas niko ne dira, roditelji dolaze po decu ako oni nisu u mogućnosti to radimo nas dve nije nam daleko i otpratimo ih. Ova naša škola jeste mala ali je potpuno renovirana donatorskim sredstvima koje je obezbedio Arno Gujon. Selo broji nepunih sto srpskih duša i radimo po programu koje je naložilo Ministarstvo prosvete Srbije - kazala je Suzana.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Milorad Jovanović kaže da je jedna od najbrojnijih škola na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

- Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Kancelarija za Kosova i naša lokalna samouprava je obezbedila sve ono što je potrebno i neophodno da nova školska godina protekne u najboljem redu. Najbitnija je bezbednost dece i škole su obezbeđene video nadzorom, kamerama - rekao je Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike