Početak škole kao Svetog Petra kajgana! Za knjige i školsku opremu roditelji daju 300 evra po detetu, ali tu troškovima nije kraj!

31.08.2022

18:00

0

Tri majke podelile su sa nama detaljan spisak kupovine za jedno dete, koje pohađa osnovnu školu

Početak škole kao Svetog Petra kajgana! Za knjige i školsku opremu roditelji daju 300 evra po detetu, ali tu troškovima nije kraj!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Početak nove školske godine uvek je pun đačke euforije, ponovnih susreta, ali i troškova roditelja koji su iz godine u godinu, čini se, sve veći. Sa tri roditelja, čija deca pohađaju osnovnu i srednju školu razgovarali smo o nabavkama u koje idu sa decom pre njihovog vraćanja u školske klupe.

Tako Isidora objašnjava za 24sedam da za dvoje školske dece troškovi su sledeći: sveske koje po komadu koštaju između 80 i 200 dinara, jednom detetu je potrebno barem 15. Udžbenici za peti razred osnovne škole koštaju oko 13.000 dinara, a za srednju školu zavisi od škole do škole, odnosno od literature koju traže nastavnici, ali oko desetak hiljada dinara potrebno je i za njih.

Dva ranca ili đačke torbe koštaju minimum 6.000 dinara, uz uslov da se kupuju jeftinije. Kada je reč o školskoj opremi, ova majka iz Beograda kaže da na lovke, flomastere, bojice, blok za crtanje i slično ode bar još 4.000 dinara, po detetu (mora se uzeti u obzir da je razlika u školskoj opremi za osnovce i srednjoškolce). Osim operme za školu, potrebno je, kako kaže za 24sedam, Isidora, da deci kupi po dva para patika - jedne koje će nositi do škole, druge za fizičko - ta stavka za dvoje dece izađe između 15.000 i 20.000 dinara.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

- Početak školske godine je za decu uzbudljiv trenutak, ponovni susret sa drugovima i nastavnicima, a za roditelje neminovno ogroman trošak. Činjenica da je osnovna škola besplatna ogleda se samo u tome što se ne plaća školarina, a sve drugo se plaća od knjiga i svezaka, užine, ekskurzija, osiguranja, obezbeđenja u školi i ostalog... Ipak i ja kao većina roditelja za taj polazak u školu gledam da deca imaju sve, da im ništa ne fali, uštedim ako ne mora novi ranac ili nova pernica, proverimo stare sveske da li ima neka da može da se iskoristi - rekla je Isidora za naš portal. 

Ana je majka deteta koje će ovog septembra krenuti u šesti razred, a komplet udžbenika koštao ju je nešto preko 15.000 dinara. Ona navodi da iako se preko škole mogu kupiti na odloženo, to uglavnom ne bude više od 4 mesečne rate.

- Drugo rešenje je kupovina polovnih udžbenika kod uličnih prodavaca na šta smo se odlučili jedne godine. Cene polovnih knjiga jesu za 30, 40 odsto niže nego u knjižarama, te ako se naoružate ozbiljnim strpljenjem i odvojite nekoliko dana za potragu i kupovinu, imaćete u rukama ceo komplet knjiga - objašnjava Ana za 24sedam. 

Od školskog pribora sinu je kupila: sveske, olovke, bojice, ali i pernicu, sve po 50, 100, 200 i 500 dinara, pa se nakupi 4000-5000 dinara koje treba izdvojiti za taj „prvi krug“ kupovine.

- Ni priprema deteta za fizičko neće proći ništa jeftinije. Običan šorts i bela majica za fizičko zajedno koštaju oko 1.000 dinara, dok patike za salu u proseku koštaju oko 4000 dinara. Rančevi su prilična stavka. Istina, ne kupuju se svake godine. Nama je ove godine došao na red novi, izdržljviji, budući da deca na leđima nose preko 10 kilograma tereta, što znači još 5000 do 7000 dinara izdatka, ako želite nešto kvalitetniji model - kaže jedna od naših sagovornica.

Profimedia
 

Ako se ovom spisku doda komplet lenjira, odnosno šestar za matematiku, bude tu još nekoliko stotina dinara. Likovno je, prema njenim rečima, posebna stavka i kreće se od vodenih boja koje možete da pronađete za oko 150 dinara i više, do tempera, čija se cena kreće od 170, pa do 300, 400 dinara. Četkice su još 150 dinara, stotinak dinara potrebno vam je za kolaž papir ili hamer koji je detetu potreban svako malo za raznorazne projekte, a isto toliko i za lepak.

- Ovo su neki od troškova koje možemo da planiramo unapred, a za ostale potrepštine čekamo spisak iz škole. Na to dodajte sve one troškove koji nam tek sleduju, kao što su izleti, ekskurzije, dodatni pribor, lektire... zaista je to pozamašna cifra, od oko 300 evra - rekla je Ana. 

Svake godine veći troškovi?

Jelena iz Beograda majka je devojčice koja ovog septembra polazi u šesti razred, a kako kaže, svake godine udžbenici su sve skuplji.

- Ove godine smo ih platili 16.000 dinara, mngi roditelji se odluče za kupovinu preko škole i na rate, ali ti udžbenici se obično čekaju po nedelju dana nakon polaska u školu. Meni je nekako lakše da to kupim sama, odem u knjižaru i sve odjednom uzmem - navodi Jelena način na koji kupuje detetu udžbenike, ali svaki roditelj verovatno ima sebi lakši način kupovine.

Kako nam Jelena rekla ove godine ranac nisu kupovali ćerki, jer su uzeli prošle godine i koštao je 7.000 dinara. Naravno, ima i jeftinijih, ali njen suprug i ona se odlučuju za skuplju varijantu, jer ga dete nosi po nekoliko godina. Za prvi razred su ćerkin ranac platili 9500 dinara i nosila ga je sve do petog. I dalje je čitav, takoreći kao nov, ali ga je Jelenina ćerka prerasla.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

- Za sveske smo dali oko 2500 dinara jer su joj uglavnom potrebne one A4 formata, a za neke ključne predmete smo uzeli one sa tvrdim povezom jer imaju mnogo više listova, tako je joj skoro čitave godine potraje ta jedna. Pernicu takođe nismo kupovali, jer se tokom godine nakupilo (uglavnom ih je dobijala na poklon). Uzeli smo pretprošle godine jednu veliku, napunjenu olovkama, bojicama i flomasterima, budući da je bila "bredirana" tj. popularna među klincima koštala je poprilično. Sada su takve pernice skuplje od 5.000 dinara - prisetila se kupovine pernice Jelena. 

Na listu obaveznih troškova Jelena dodaje i kutijicu za užinu koja košta oko 300 dinara. A tradicionalno kupuje detetu i patike pred polazak u školu, a kako je sada već starija kupili su joj kožne i kvalitetnije, i za to su izdvojili 10.000 dinara

Bojice, 24 komada, platili su 740 dinara, tempere i vodene su zajedno koštale oko 600 dinara. Od instrumenata su do sada koristili metalofon, a njega Jelena i suprug imaju od ćerkine pete godine tako da instrument nisu kupovali. Međutim, instrumenti koštaju od par stotina dinara (koji kažu nastavnici poprilično loše zvuče) do onih koji se prodaju u dečijim radnjama i staju oko 1800 do 2500 dinara.

Kada se podvuče crta, za "prvi udarac" u septembru po jednom detetu potrebno je između 200 i 300 evra, a ako imate još jednog ili više školaraca, potrebno je dobrano odrešiti kesu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike