Mirko je šestostruki šampion "kosačkog Vimbldona": Kosidba na Rajcu jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije

19.07.2022

04:46

0

Na "Kosidbi na Rajcu" svake godine učestvuju najbolji kosci Slovenije, BiH, Crne Gore...

Mirko je šestostruki šampion "kosačkog Vimbldona": Kosidba na Rajcu jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije
kosidba na rajcu - Copyright RINA

Zamirisale su pokošene livade na padinama planine Rajac. Takmičari iz Srbije i regiona ukrstili su kose spremni da pokažu i dokažu svoju snagu i veštinu. Nije bilo lako ni učesnicima, a ni žiriju. Najbolji i najbrži od svih bio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca kojem je ovo šesta pobeda na "Kosidbi na Rajcu" i na taj način pokazao da je neprikosnoven kada je baratanje oštrim alatom u pitanju. Drugo mesto osvojio je Mićo Mrđa iz Surduka, a treće mladi Vuk Vučković iz Čačka koji se sojevremeno bio i najmlađi osvajač "Zlatne kose".

- Ovo je za nas kao kosački Vimbldon, spremamo se i takmičimo celo leto kako bi se na što bolji način predstavili. Za zlatan otkos najvažniji je dobar alat, ali i fizička spremnost. Kvalitetna kosa je najbitnija, mora biti dobro naoštrena. Prvi zamah je ključan. Desnom nogom idete napred, pa malo zamahujete iz kuka, malo iz ramena. Najviše treba da kosite ovim središnjim delom, a ne vrhom kose - otkriva svoju tajnu ovaj mladi kosač.

Brus za pojasom neizostavan je detalj, a kosa mora stalno da se oštri, da bi trava bila dobro pokošena.

- To je prirodni kamen koji služi za oštrenje, nasloni se na kosu i usko povlači, ali morate paziti da se ne posečete. Trava na Rajcu je tvrda i jaka i ako se niste dobro naoštrili, nema pobede - rekao je Vuk za RINU.

Zbog svih elemenata koje obuhvata Kosidba na Rajcu bi trebalo da se nađe na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, poput kola i slave, a potom i na Uneskovoj listi.

- To nije samo košenje trave nego ceo niz događaja i običaja koji svedoče o tome kako su ljudi živeli nekad. Zdravica, zatim ručak na tek pokošonoj travi, vodonoša koji je jako važan tokom kosidbe, biranje đidije ili domaćina.. to su sve elementi koji je čine odlično organizovanom i sadržajnom manifestacijom, pa se nadamo da će se uskoro naći na ovim renomiranim listama - istakla je etnolog Snežana Ašanin.

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, zbili su 1892. godine. Tek kasnije, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija.

- Rajac je jedna od najlepših u nizu valjevskih planina. Njegove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi. Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije. Od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, kosačkog ručka na travi, pa do predstavljanja rukotvorina i specijaliteta rajačkih domaćica - rekao je Vladimir Ivanović, direktor TO Ljig.

Da smotra ima i međunarodni karakter svedoči i to da su na kosidbi do sada učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške. Svake godine učestvuju najbolji kosci Slovenije, BiH, Crne Gore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike